Obama neće doći na samit na kome će se slaviti između ostalog i rođendan Putina

Obama neće doći na samit na kome će se slaviti između ostalog i rođendan Putina

6 oktobra 2013

obama--putinPredsednik Rusije Vladimir Putin proslaviće u ponedeljak 61. rođendan na indonežanskom ostrvu Bali, gde se održava samit Azijsko-pacifičkog regiona. U okviru tog dvodnevnog skupa bio je planiran i susret Putina i Obame, ali je američki predsednik otkazao dolazak zbog nastalih finansijskih komplikacija u SAD. Umesto Obame, na Bali stiže državni sekretar Džon Keri, koji će se sresti sa svojim kolegom Sergejom Lavrovom i sa njim razgovarati o tome šta dalje sa Sirijom.

Ni u Moskvi ni u Vašingtonu nisu očekivali da će Putin i Obama ponovo obradovati svet u Baliju kao što su to učinili u Sankt Peterburgu, kada su u četiri oka razgovarali kako da se uništi sirijsko hemijsko oružje. U Kremlju ne skrivaju da su Rusi dali inicijativu da se na Baliju sretnu Putin i Obama i Amerikanci su je brzo prihvatili, ali su kasnije saopštili da njihov predsednik otkazuje posete Bruneju i Indoneziji, Filipinima i Maleziji.

Putinov pres-sekretar Dmitrij Peskov je izjavio da su u Kremlju sa razumevanjem primili informaciju o odlaganju susreta, i da Putin i Obama čekaju novu priliku da se sretnu, jer postoji potreba za dijalogom. Na dnevnom redu planiranog susreta trebalo je da budu međunarodna pitanja u vezi sa kojima dugo nema kompromisa, kao što je protivraketna odbrana, a govorilo bi se i o Siriji. Putin ne planira da se na Baliju sretne sa Džonom Kerijem.

Ove godine ruski i američki predsednik su se već dva puta susreli – na samitu „velike osmorke“ u Severnoj Irskoj i nedavno, u septembru, na samitu G20 u Sankt Peterburgu.

Prošle godine, zbog predsedničkih izbora u SAD, Obama nije došao na Samit zemalja Pacifičkog regiona u Vladivostoku, a ovog puta su ga sprečili problemi sa budžetom.

U tom delu sveta živi oko 40 odsto celokupnog stanovništva planete, na koje „otpada“ 57 odsto svetske proizvodnje i 48 odsto ukupne trgovine. Većina lidera tih zemalja je nedavno bila na samitu G20 u Sankt Peterburgu. U toku dvodnevnog samita na Baliju, Putin će imati odvojene razgovore s liderima Japana, Kine i Indonezije.

DVA PRIJATELJA

Na svoje privatno slavlje Vladimir Putin obično zove samo dva stranca – bivšeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera i nekadljšnjeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija. Poslednjih godina u užem krugu je slavio u Sankt Peterburgu, gde je i rođen 1952. godine. Hoće li uskoro tamo stići Šreder i Berluskoni tek će se videti, ali uopšte nije sporno da ih Putin smatra bliskim prijateljima. Kada su Berluskonija počeli da kritikuju u Italiji, Putin je stao na njegovu stranu a nedavno je ironično kazao da ga sigurno ne bi napadali da je umesto sa devojkama bio sa gejovima.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *