OBAMA: Nema prekrajanja Granica

OBAMA: Nema prekrajanja Granica

20 marta 2014

barack_obama_56Predsednik SAD Barak Obama potpisao ukaz o uvođenju novih sankcija Rusiji, koje će pogoditi 20-tak ruskih zvaničnika, neke pojedince, kao i Banku Rusije.

Reč je o Centralnoj banci Ruske Federacija sa 10 milijardi dolara sredstava, rekao je jedan visoki američki zvaničnik, preneo je AP.

„Dalje eskalacije će samo više izolovati Rusiju“, rekao je Obama u svom javnom obraćanju povodom situacije u Ukrajini.

„Nove sankcije će znatno uticati na rusku ekonomiju, ali bi takođe mogle da utiču na globalnu ekonomiju“, upozorio je predsednik SAD.

Na listi onih kojima se uvode sankcije su viši ruski zvanicncici Aleksej Gromov, Sergej Ivanov i Sergej Nariškin, kao i biznismeni Genadij Timčenko, Arkadij i Boris Rotenberg, kao i predsednik ruske železnice Vladimir Jakunin, preneo je ruski RT.

Obama je, takođe, poručio da „nacije ne prekrajaju granice samo zato što su veće i moćnije „i dodao da smo bili svedoci nelegalnom referendumu i potezu Rusije da pripoji Krim“.

„Preduzimamo ove mere u okviru reagovanja na ono što je Rusija učinila na Krimu“, rekao je Obama, dodavši i da će podrška SAD saveznicima u NATO ostati „neuzdrmana“.

„Sve su to izbori koje je donela vlada Rusije, izbori koje je međunarodna zajednica osudila“, kaže Obama.

Američki predsednik kazao je da se „nastavlja diplomatija između SAD i Rusije“ i da Moskva i dalje može da reši krizu sa vlastima u Kijevu „diplomatskim putem“.

Obama je pre dva dana već potpisao ukaz o uvođenju sankcija visokim ruskim zvaničnicima, među kojiima su predsednica gornjeg doma parlamenta Valentina Matvijenko, vicepremijer Dmitrij Rogozin, savetnik ruskog predsednika Sergej Glazjev, pomoćnik predsednika Vladislav Surkov, poslanici Dume Elena Mizulina i Leonid Slucki, senator Andrej Klišas.

Pored toga, Vašington je uveo sankcije predsednicima krimske skupštine i vlade Sergeju Aksjonovu i Vladimiru Konstantinovu, smenjenom ukrajiskom predsedniku Viktoru Janukoviču i lideru pokreta Ukrajinski izbor Viktoru Medvedčuku.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *