„Obama nije verovao u rat“

„Obama nije verovao u rat“

8 januara 2014

obama_2591295bPredsednik SAD Barak Obama nije dovoljno verovao u ratnu strategiju svoje administracije u Avganistanu, tvrdi Obamin bivši sekretar odbrane Robert Gejts.

Gejts u svojim memoarima navodi da je američki predsednik bio sumnjičav i nije bio siguran da li će ta strategija uopšte uspeti.

Gejts je u memoarima kritikovao Obamu u vezi sa nekoliko pitanja u domenu odbrane, a posebno kad je reč o Avganistanu.

On je napisao memoare – „Dužnost: memoari ratnog sekretara“ koji će sledeće sedmice biti objavljeni, a američki mediji danas prenose pojedine delove.

„Za njega je to bio samo način da se pronađe izlaz“, napisao je Gejts, koji je bio sekretar odbrane od 2006. do 2011. – prvo u administraciji predsednika Džordža Buša, a potom u Obaminoj od 2008. godine.

„Vašington post“ prenosi izvode memoara u kojima stoji da je Gejts 2010. zaključio da Obama „ne veruje u sopstvenu strategiju i ne smatra da je to njegov rat“.

Gejts podseća i da je Obama te godine doneo odluku da se u Avganistanu primeni Bušova ratna taktika iz Iraka, ali da nije bio u potunosti uveren da će njegova administracija uspeti, prenosi Rojters.

„Nikada nisam sumnjao u Obaminu podršku vojnicima, jedino u njegovu podršku njihovoj misiji“, napisao je bivši sekretar odbrane.

Gejt je opisao Obamu kao „čoveka ličnog integriteta“, a kasnije u memoarima priznaje da je Obama bio u pravu u pogledu svojih odluka u vezi sa Avganistanom.

Međutim, Obami je bilo „nelagodno“ što je nasledio od Buša ratove u Iraku i Avganistanu, napisao je Gejts.

„Vašington post“ ocenjuje, nakon uvida u memoare, da su razlike između Gejtsa i Obame „stvorile jaz koji je, bar za Gejtsa, postao nemoguće popraviti“.

On je priznao da se nije sukobljavao sa Obamom oko njegove rešenosti da Bela kuća kontroliše sve aspekte odbrambene politike.

„Njegova Bela kuća je najviše centralizovala i kontrolisala nacionalnu bezbednosti još od vremena Ričardsa Niksona i Henrija Kisindžera“, naveo je Gejts.

Gejts je, takođe, kritikovao i Obamine saradnike, poput potpredsednika Džoa Bajdena za koga je napisao da je bio protiv američkog vojnog rukovodstva.

Prema njemu, Bajden je „pogrešio u vezi sa skoro svakim velikim pitanjem u spoljnoj politici i nacionalnoj bezbednosti u poslednje četiri decenije“.

U reakciji na Gejtsove memoare, oglasio se Savet za nacionalnu bezbednost (NSC).

„Poznate su rasprave u vezi naše politike u Avganistanu proteklih godina i dobro je poznato da je predsednik bio posvećen misiji uklanjanja, razoružavanja i uništenja Al Kaide, i da je osigurao da imamo jasan plan za okončanje rata“, navedeno je u saopštenju.

Portparol NSC Kejtlin Hajden navela je da Obama izuzetno ceni ono što je Gejts uradio i „pozdravlja različite poglede u svom timu za nacionalnu bezbednost koja širi i jaču našu politiku“.

Po dolasku Obame u Belu kuću 2008, Gejts je prihvatio da nastavlja da i dalje obavlja funkciju sekretara odbrane čime je postao prvi šef Pentagona koji je služio predsednicima koji dolaze iz dve različite partije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *