OBAMA: Odlučno ćemo braniti suverenitet Ukrajine

OBAMA: Odlučno ćemo braniti suverenitet Ukrajine

15 marta 2014

Acting Ukrainian Prime Minister Arseny Yatsenyuk and President Obama at White HouseSjedinjene Države i EU odlučne su ne samo da brane suverenitet Ukrajine, nego i da protiv Rusije primene sankcije, ukoliko to bude neophodno – izjavio je predsednik SAD Barak Obama posle razgovora sa irskim premijerom Endijem Kenijem.

„I dalje se nadamo, naglasio je Obama, da će za ukrajinsku krizu biti pronađeno diplomatsko rešenje.Međutim, SAD i Evropa jedinstveno šalju signal koji se ne tiče samo suvereniteta Ukrajine, nego i upozorava da će – bude li suverenitet te zemlje i dalje narušavan – uslediti posledice”.

Američki lider je dodao da je pažnja obe zemlje okrenuta prema situaciji u Ukrajini i naglasio da je glas Irske u Evropskom savetu „snažan glas” podrške ukrajinskoj demokratiji i samoopredeljenju. Govoreći, na ovaj način, u ime svog gosta, Obama je čak podvukao: „Taj glas je i moćan signal Rusiji da ne treba da dovodi u pitanje celovitost i suverenitet svog suseda”.

Keni je izjavio da je obavestio Obamu o toku rasprave o ukrajinskoj krizi u Evropskom savetu.

„Nadamo se da će jasnoća našeg signala i snaga naših osećanja pomoći da tamo (u Ukrajini) ne dođe do veoma teških okolnosti”, naglasio je Keni.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *