Обама понудио Кини да се удаљи од Русије, а Си САД – нови модел односа међу великим државама

Obama ponudio Kini da se udalji od Rusije, a Si SAD – novi model odnosa među velikim državama

26 septembra 2015

obama siNeće biti sajberkrađa poslovnih tajni niti podrške ovoj vrsti kriminala, dogovor je koji je, prema rečima predsednika SAD Baraka Obame, postignut na njegovom današnjem sastanku s predsednikom Kine Si Đinpingom.

Obama je svom gostu kazao da takva špijunaža „mora da prestane”.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, američki predsednik je ocenio da postignuti dogovor predstavlja napredak ali je dodao: „Moram insistirati na tome da naš posao još nije gotov”.

Si se složio s tim da dve zemlje „neće svesno podržavati” sajberlopovluk i obećao je da će se Kina pridržavati “normi ponašanja” u sajberprostoru.

„Sukobi i trvenja nisu pravi izbor ni za jednu stranu”, rekao je Si.

I SAD i Kina tvrde da se ne upuštaju u sajberkrađu trgovinskih tajni, i to je jedna od dubokih razlika koja preti vezama između dve najveće svetske ekonomije.

Obama je rekao, govoreći generalno, da je državna poseta predsednika Kine proizvela „izuzetno produktivan sastanak”, i da iskreni razgovori o oblastima neslaganja „pomažu boljem međusobnom razumevanju”.

 

Jedno od problematičnih pitanja su kineske teritorijalne pretenzije koje su uznemirile neke partnerske zemlje SAD u Aziji.   Si je na to kazao da Kina „ima pravo da čuva svoj suverenitet”, ali je obećao da će poštovati slobodu navigacije i preletanja.

Si je rekao da će Kina izdvojiti 3,1 milijardu dolara na ime pomoći zemljama u razvoju da smanje emisije ugljendioksida. To je jedna od niza mera koje Kina preduzima zajedno sa SAD u borbi protiv klimatskih promena.

SAD su prethodno obećale da će Ujedinjenim nacijama dati tri milijarde dolara u sličnu svrhu.

Si je pozvao i SAD i svoju zemlju da budu “širokih pogleda u vezi sa razlikama i neslaganjima”.

SAD i Kina su, inače, potpisale ceo niz međudržavnih dokumenata. U atmosferi koju je Obama ocenio rečima: „Vašington i Peking – ako budu zajedno – imaju neuporedivo više mogućnosti da odrede karakter ovoga stoleća”.

Ovo je bila prilično otvorena sugestija: odvoji Kinu od Rusije.

Si se, međutim, nije upecao. Predložio je mnogo skromniji zadatak: „Na nama je da napišemo novu glavu u istoriji kinesko-američkih odnosa”.

Čak je što je veoma simptomatično – podvukao: „Na bazi novog modela odnosa među velikim državama”.

(fakti.org)

KOMENTARIJedan komentar

  1. anamarija says:

    :-) :-) :-) :-) mozes si misliti hahaha mislio Obama da su Kinezi 'naivni' pa ce ih odmah 'upecati' i strpati u svoj tabor protiv Rusije hahaha:-) :-) :-) :-) :-) Prosla su ta vremena kada su svi pozivali Ameriku na 'normalan suzivot' :-) :-) :-) .Sada ,kada su stigli 'racuni' za sve iz proslih godina ...sada bi Ameri da nesto ucine a ni to nije istinito . Ameri lazu cim zinu a i sada pokusavaju na podmukao nacin da Kinu odvoje od Rusije.Aaaa.....neeeee---i Kina i Rusija drze do date rijeci i do pravog prijateljstva a to se vidi.Kinezi nisu izdajice prijatelja kao Ameri . Ameri bi i svoju mater prodali za resurse necije zemlje :-) :-)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *