Obama pozvao republikance da sklone „pištolj sa stola“ i da ne prete

Obama pozvao republikance da sklone „pištolj sa stola“ i da ne prete

11 oktobra 2013

89978PCN_Obama03Američki predsednik Barak Husein Obama razgovarao je sa šefom republikanske većine u predstavničkom domu Džonom Bejnerom i opozicione manjine u Senatu SAD Mičom Mekonelom i uspeo da se sa njim dogovori jedino da nastave pregovore o budžetskoj krizi.

Portparol Bele kuće Džej Karni potom je saopštio da je Obama Bejneru rekao da se u traženju izlaza ne sme pretiti defoltom federalnog budžeta i da se sam defolt ne sme nikako dopustiti.

„Predsednik je apelovao na republikance da uklone „pištolj sa stola”, da odobre podizanje plafona državnog duga i da počnu realne pregovore o državnom budžetu. Predsednik je gospodinu Bejneru takođe jasno stavio do znanja da je protiv ideje republikanaca da se utvrdi privremeni plafon državnog duga koji bi važio samo šest nedelja. Jer, to bi nas vratilo na tačku sa koje smo krenuli” – saopštio je Karni.

Mekonel je izjavio da je razgovor „kod Obame” potrajao sat i po i da je bio „koristan”. Dodao je da republikanci razrađuju svoj predlog rešenja.

SAD su još je pre neki mesec dostigle zakonom utvrđeni limit zaduživanja (16,7 biliona dolara), a Obama traži mandat za uzimanje novih kredita.

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *