ОБАМА: Правила светске трговине треба да диктира Америка, а не Кина

OBAMA: Pravila svetske trgovine treba da diktira Amerika, a ne Kina

22 januara 2015

Obama 4354Gornji dom ruskog parlamenta ocenio je da je Barak Obama „katastrofalno daleko od stvarnosti” i da živi u svom „veštačkom svetu” i da to potvrđuju njegove ocene o stanju ruske ekonomije.

Ova reakcija Moskve odnosila se na godišnju poslanicu predsednika SAD o stanju u zemlji, a posebno na njegovu tvrdnju da su potezi Vašingtona Rusiju doveli u međunarodnu izolaciju, a da su rusku ekonomiju „razbili u paramparčad”.

Obama je, inače, objavio da SAD moraju same formirati pravila međunarodne trgovine.

„U 21. veku sve više naših kompanija, uključujući i male, treba prodaje svoje proizvode u svetu. Doduše, američke kompanije već izvoze više nego ikada. Kina, međutim, želi – upozorio je Obama – da piše pravila za delove sveta koji se najbrže razvijaju. To bi naš biznis i naše zaposlene dovelo u situaciju da zaostaju”.

Američki lider je podvukao da SAD to ne smeju dozvoliti i precizirao:

„Mi moramo pisati pravila. Zato molim obe partije da mi daju ovlašćenja da za stimulisanje naše trgovine i za potpisivanje novih trgovinskih sporazuma – od Azije do Evrope”.

Obama je, inače, ocenio da je Amerika potpuno izašla iz ekonomske krize, rekavši:

„Naša zemlja sada stoji čvrsto. Naša ekonomija raste i otvara nova radna mesta brže nego ikada od 1999. do danas. Pokazalo se da ekonomija orijentisana na srednju klasu – funkcioniše”.

(Fakti.org)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Biljana says:

    Sramota da predsednik Amerike prica ovakve nebuloze.Toliko neobavesten nije bio ni Kostunica.Vreme je za pakovanje ode Obama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *