OBAMA PRETI FRANCUSKOJ: Ako prodate Rusima brodove, slede sankcije

OBAMA PRETI FRANCUSKOJ: Ako prodate Rusima brodove, slede sankcije

4 jula 2014

433848_obama-oland2_fFrancuska je pred izborom – da proda Rusiji ugovorene nosače helikoptera „Mistral“ i suoči se sa bolnim sankcijama za svoju banku „BNP Paribas“ ili da popusti pod pritiskom SAD i sačuva likvidnost „Paribasa“, navode analitički portali.

Vašington je počeo veliku igru. Optužio je jednu od najvećih francuskih banaka za finansijske malverzacije. Stavljeno im je na teret da nisu ispoštovale režim ekonomskih sankcija SAD.

Suština je sledeća: kako tvrdi Ministarstvo pravde SAD, Banka je provodila nezakonite finansijske operacije. U rukama američkih službenika, navodno, nalaze se dokazi da je veliki deo transakcija, gotovo 6,5 milijardi dolara, 2006. i 2007. godine obavio određeni broj građana Sudana, koje je Vašington optužio za saučesništvo u terorizmu. Kako tvrde u Vašigtonu, Banka je ove operacije vršila putem manjih banaka – satelita.

Amerikanci su odlučili da kazne „BNP Paribas“, a radi se o milijardama evra. I to nije sve – „Paribasu“ je zabranjeno da tokom jedne godine, počevši od 2015, obavlja transakcije bez gotovinskog novca u kupoprodajnim poslovima sa naftom i gasom.

Tu nije kraj sankcijama, tokom dve godine „BNP Paribas“ ne može da bude banka – posrednik u Njujorku i Londonu u slučaju poslovanja sa nezavisnim bankama.

Francuske vlasti teško se mire sa ovakvom odlukom SAD. Šef diplomatije Loran Fabijus smatra da svi slični problemi treba da se rešavaju putem saradnje u okviru državnih struktura obe strane, a ne na ovaj način. Ipak, za „Paribas“, možda, još ima šansi.

Amerikanci su diplomatskim kanalima pomenuli „Mistrale“, koje Francuska treba da isporuči Rusiji, za šta je odavno već dobila kaparu. Nezvanično, navode analitičari, Vašington je spreman da oprosti „grehove“ „BNP Paribasu“, ako Pariz odustane od isporuke nosača helikoptera Moskvi. Ruska strana najavila je da će u tom slučaju zatražiti odštetu i sudsko poravnanje.

KOMENTARI3 komentara

  1. Seljak says:

    Igranka bez prestanka

  2. Njanja says:

    Kakvi su ovi ameri debili, čak i svojim saveznicima sankcije...

  3. Gojko says:

    Treba ceo svet da se udruzi protiv Amerike

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *