Obama preti Iranu vojnom intervencijom i rešavanju problema oko naoružanja

Obama preti Iranu vojnom intervencijom i rešavanju problema oko naoružanja

1 oktobra 2013

barack_obama_56Dobitnik Nobelove nagrade za mir, predsednik SAD Barak Obama objavio je da on uopšte ne isključuje vojnu intervenciju protiv Irana.

Posle susreta u Vašingtonu sa izraelskim premijerom, Benjaminom Netanjahuom, američki predsednik je rekao da delima mora biti potkrepljena spremnost novog rukovodstva Irana da se reši kriza koja postoji povodom atomskog programa te zemlje.

Netanjahu je na razgovor sa domaćinom došao sa javnom deklarisanom namerom da raskrinkava “slatke reči i smrtonosne osmehe” iranskog predsednika Hasana Rohanija.

„S obzirom na ranije izjave i poteze iranskog režima, a posebno – pretnje Izraelu, savršeno je jasno da su samo reči iz Teherana nedovoljne. Moraju uslediti potezi koji će uveriti međunarodnu zajednicu da Iranci u punoj meri poštuju svoje obaveze i da nisu u stanju da dođu do atomskog oružja” – naglasio je Obama.

Prema njegovim rečima, Teheran pokazuje spremnost da pregovara samo zato što se poslednjih godina nalazio pod pritiskom međunarodnih sankcija.

„Moramo proveriti da li se Iran pridržava normi međunarodnog prava i zahteva iz rezolucija Ujedinjenih nacija. SAD daju prednost diplomatskom rešenju problema sa iranskim atomskim programom i sa dobrim namerama će pristupiti pregovorima sa Teheranom. Ti pregovori neće biti laki, ali smo mi spremni i na ublažavanje sankcija uvedenih Iranu – ukoliko on pristane na najviše standarde verifikacije koja bi na nesumnjiv način potvrdila da iranski atomski program nema vojnu komponentu” – dodao je američki predsednik.

Odmah potom je objasnio svoju pretnju vojnom silom, rekavši: „Već sam govorio i ponavljam da SAD ne isključuju ni jednu varijantu daljeg delovanja, uključujući i vojnu. Jer, učinićemo sve da ne dozvolimo Iranu da dođe do atomskog naoružanja”.

Netanjahu je, pored ostalog, ponovio da „Iran ne odustaje od uništenja Izraela”.

KOMENTARIJedan komentar

  1. pera says:

    Odakle ti lova frajeru?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *