ОБАМА: Путине не дирај Балтик!

OBAMA: Putine ne diraj Baltik!

3 juna 2015

obama-460_1378824cObama svratio u Talin da pruži podršku Estoniji koja strahuje od napada Rusije.

Američki predsednik Barak Obama je, pre odlaska na samit NATO u Velsu, posetio Estoniju kako bi se sastao s tamošnjim funkcionerima i predsednikom Tomasom Hendrikom Ilvesom i otvoreno poručio ruskom lideru Vladimiru Putinu da se ne usudi da krene na tu zemlju, ali i na ostale baltičke države.

Informaciju o Obaminoj poseti s velikim oduševljenjem preneli su estonski mediji, koji su istakli da je dolazak lidera SAD u njihovu zemlju u trenutku dramatičnih dešavanja u Ukrajini od suštinske važnosti za njihovu bezbednost. Naime, otkako se od februara intenzivirala kriza u Ukrajini i otkad se poluostrvo Krim otcepilo od te zemlje i pripojilo Rusiji, ostale baltičke zemlje počele su da strepe od Rusije.

Strahuju od Rusa

Njihovi zvaničnici isticali su da bi Putin lako mogao da posle Krima i istoka Ukrajine krene i ka njima.

– Putin bi silno želeo da diskredituje NATO barem jednim napadom na njenu najslabiju članicu – rekao je analitičar Tomas Rajt.

Od izbijanja ukrajinske krize SAD su pojačale vojno prisustvo u regiji baltičkih zemalja. U maju su poslale 600 padobranaca na vojne vežbe u Poljskoj i na Baltiku i stacionirale 150 američkih vojnika u estonskoj vazdušnoj bazi, a u julu rasporedile borbene avione F-15.

Estonija je juče zvanično pozvala i NATO da postavi vojne baze na njenoj teritoriji kako bi se odbranila od Rusije.

Inače, sve zategnutiji odnosi u Evropi dostigli su juče tačku pucanja kada su mediji preneli vest da je Putin u telefonskom razgovoru sa odlazećim predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom rekao da može da pokori Kijev za samo dve nedelje ukoliko bi to želeo. Čitav svet žestoko je reagovao na tu izjavu, ali je juče zvanični Kremlj istakao da su one izvučene iz konteksta.

Demanti iz Kremlja

Moskva je reagovala i na reči ukrajinskog ministra odbrane Valerija Geleteja da je pred Ukrajinom rat razmera većih od Drugog svetskog i da će se mrtvi brojati u hiljadama.

– Ukrajinski ministar na taj način uvlači svoj narod u nastavak građanskog sukoba – saopštila je Moskva.

Moskva: NATO nam je spoljna pretnja

Zamenik sekretara Saveta za bezbednost Rusije Mihail Popov rekao je juče da širenje uticaja NATO i približavanje vojnih jedinica te organizacije granicama Ruske Federacije podrazumeva da Alijansa postaje direktna spoljna pretnja njegovoj zemlji. Zbog toga je najavio da će Moskva do kraja ove godine razviti izmenjenu vojnu doktrinu, drugačiju od one usvojene 2010.

– Ne sumnjam da će pitanje približavanja vojne infrastrukture zemalja članica NATO granicama naše zemlje, između ostalog širenjem tog bloka, zadržati svoje mesto kao jedna od spoljnih vojnih opasnosti za Rusiju – rekao je Popov i dodao da je sve otvorenija težnja SAD i država članica NATO da jačaju njihov strateški ofanzivni potencijal.

(Telegraf.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Šta ovo znači??? says:

    Sedi lav u svome carstvu i gleda na milione antilopa naokolo. Gde god mu pogled padne, antilopa. Inače omiljeno predjelo kraljeva i kraljica. Tamo u daljini hijene, ne smeju ni blizu, jer kralj čuva svoje lovište. Samo obleću, a ponekad oglodaju i koju kosku naokolo od onoga što car nije mogao da pojede. Lenj car i pušta ih da čiste te otpatke. Kad mu dosade, on rikne da se crnagora trese, a hijene zamrznute od straha pažljivo prate oćel ih pojuriti. Car se okrene na drugu stranu i nastavi da drema mirno, jer se ne čuje nikakvo lajanje hijena, zanemelih u strahu i iščekivanju. I onda doleti orao, zalebdi na sigurnom iznad hijena i klikne ko gavran- Čuj, Care. Da se nisi usudio da jedeš hijene!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *