Obama šalje vojsku u Siriju?

Obama šalje vojsku u Siriju?

18 jula 2013

barack_obama_56Administracija predsednika SAD Baraka Obame razmatra da li da upotrebi vojnu silu u Siriji, izjavio je načelnik Generalštaba Vojske SAD general Martin Dempsi.

Dempsi je tokom svedočenja pred senatskim odborom za bezbednost, istakao da je Obami predočio sve moguće opcije u slučaju da se odluči da upotrebi silu. General Dempsi je, međutim, odbio da iznese koje su to opcije, rekavši da bi bilo „neprimereno da utiče na odluku“.

„Da li ja podržavam direktne vazdušne udare nije pitanje za vojne lidere, već za naše izabrane zvaničnike“, kazao je načelnik Generalštaba.

On je tako odgovorio na pitanje republikanskog senatora i nekadašnjeg predsedničkog kandidata Džona Mekejna, koji važi za vatrenog zagovornika većeg upliva SAD u sirijsku krizu.

Admiral američke Mornarice Džejms Vajnfeld rekao je da postoji više opcija i da je vojska spremna da reaguje ako bude pozvana. General Dempsi je potvrdio procene da se situacija u Siriji preokrenula i da su sada snage predsednika Bašara al Asada u ofanzivi.

Agencije navode da vodeći senatori, među kojima je i demokrata Karl Levin pritiskaju Obamu da interveniše u Siriji, ali da on za sada pokazuje oprez po tom pitanju. Administracija u Vašingtonu se plaši da bi, u slučaju da počne da naoružava pobunjenike, veliki deo oružja završio u rukama ljudi koji su bliski sa Al Kaidom.

„Već smo žurili sa ulaskom u rat u regionu u prošlosti i to sada nećemo ponoviti“, rekao je šef predsednikovog kabineta Denis Mekdonou, aludirajući na invaziju SAD na Irak 2003. godine.

General Dempsi je tokom obraćanja Senatu upozorio da bi intervencijom u Siriji situacija mogla da postane i gora nego što je sada.

„Do toga bi moglo da dođe ako ne bi imali plan kako želimo da Sirija izgleda nakon toga, kao i ako bi se sve institucije u toj zemlji raspale“, naveo je Dempsi.

KOMENTARIJedan komentar

  1. jeremija says:

    i samo dotle do tog kamena,do tog bedema nogom ćeš stupit možda poganom drzneš li dalje čućeš gromove .....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *