ОБАМА СЕ ПОКАЈАО: Нисам хтео да срушим Гадафија, натерали су ме Саркози и Камерон!

OBAMA SE POKAJAO: Nisam hteo da srušim Gadafija, naterali su me Sarkozi i Kameron!

13 marta 2016

77270_obama_fNa vojnu intervenciju 2011, u kojoj je lider Libije svrgnut i brutalno ubijen, naterali su me francuski predsednik Nikola Sarkozi i britanski premijer Dejvid Kameron, tvrdi predsednik SAD.

Nisam želeo da srušim režim libijskog vođe Muamera el Gadafija, tvrdi američki predsednik Barak Obama u intervjuu magazinu „Atlantik“. On kaže da su ga na vojnu intervenciju 2011, u kojoj je Gadafi svrgnut i brutalno ubijen, naterali tadašnji francuski predsednik Nikola Sarkozi i britanski premijer Dejvid Kameron, kojeg posebno krivi za trenutni haos u severnoafričkoj zemlji.

Obama je u intervjuu, koji će biti objavljen u aprilskom izdanju američkog magazina, pokušao da sa sebe skine svu odgovornost za to što u Libiji, nakon vojne intervencije koju je on predvodio, besni rat i zato što je zemlja postala uporište Islamske države (ISIS) na severu Afrike.

– Tada, 2011, kad su počeli protesti protiv Gadafija, na situaciju u Libiji sam gledao na sledeći način: ako zemlja zapadne u potpuni haos i izbije građanski rat, onda će to postati naš problem. Ali ovo što se dešava nije to i nije u američkom interesu da izvede jednostrani napad na Gadafijev režim – rekao je Obama.

On je dodao da su u tom trenutku Evropa i veliki broj zalivskih zemalja prezirali Gadafija ili su bili zabrinuti za humanitarnu situaciju u Libiji, pa su pozivali na vojnu akciju.

– Poslednjih decenija je u takvim okolnostima postala praksa da nas ljudi guraju da reagujemo, a onda pokažu nespremnost da stave svoju kožu u igru – požalio se Obama.

Američki predsednik je priznao da je tražio odobrenje UN za bombardovanje Libije samo zato što to nije bio primarni interes SAD.
 

– Rekao sam da ćemo reagovati, ali kao deo međunarodne koalicije. Kazao sam da to nije naš prioritet i da treba da dobijemo mandat UN. Trebalo nam je da Evropljani i zalivske zemlje budu aktivno uključeni u koaliciju. Rekao sam da ćemo pružiti svu vojnu podršku, ali da očekujem od drugih da ponesu svoj deo tereta – ispričao je Obama.

Pet godina nakon što je pokrenuo vojnu intervenciju protiv Gadafija, lider SAD smatra da je time sprečeno veće krvoproliće, ali je za haos nakon Gadafija okrivio Evropljane. Posebno je istakao Dejvida Kamerona, rekavši vulgarno da je on „kriv za sranje u Libiji“.

– Kad pogledam unazad i zapitam se šta je pošlo po zlu, vidim da ima mesta za kritiku jer sam imao previše vere u Evropljane. Verovao sam da će, s obzirom na blizinu, Evropa posle vojne intervencije investirati u budućnost Libije. Međutim, prevario sam se. Kamerona su omele druge stvari, a Sarkozi je želeo da se na sva zvona hvali svojim vazdušnim udarima, uprkos tome što su SAD zbrisale celu libijsku protivvazdušnu odbranu i obezbedile kompletnu vojnu infrastrukturu – zaključio je Obama.

Inače, vojna intervencija u Libiji, u kojoj je učestvovalo 19 zemalja na čelu sa SAD, Britanijom i Francuskom, počela je 19. marta 2011. i trajala je više od sedam meseci, do 31. oktobra iste godine. Za to vreme zapadna koalicija udarima iz vazduha i sa mora pomogla je pobunjenicima, koje su uglavnom činili islamisti, da poraze libijsku vojsku.

Gadafi je svrgnut, pobunjenici su ga uhvatili i surovo ubili. Od tada u Libiji besni rat među plemenima i između džihadističkih grupa. Ta afrička zemlja ima dve vlade – jednu islamističku u Tripoliju i drugu, međunarodno priznatu u Tobruku, na istoku zemlje. Haos su iskoristili džihadisti ISIS, koji su zauzeli istočne i severne delove države bogate naftom i na tom prostoru proglasili kalifat. Libija je tako postala pretnja po bezbednost Evrope.

(Informer)

KOMENTARI7 komentara

 1. M.Marko says:

  A sto mu sada sina proganjate?Pravi zlocinci su jos na slobodi.Gadafija su ubili oni kome je valjo.

 2. STUDENTI ZA ISTINU says:

  Nikad NATO – Never NATO – STUDENTI ZA ISTINU – VIDEO – https://www.facebook.com/StudentiZaIstinu/videos/1683229235292837/

 3. Goran Swe says:

  Lazovcinama ne vjerujem ni kad kazu da lazu.

 4. rade says:

  oni se kao kaju a svi vide da je to lazkao sto su uradili sa irakom sfrj i jos mnogo zemalja sirom planete.Nemaju morala ni kao psi

 5. micky says:

  Stize ich kletva Legendarnog pukovnika Gadafija. A taj smrad anglosaksonski ce da pocrka ko ssrvina isto kao i madjarski ciganin Sarkozi. "njima je put obrecen" sto im nikakvu nadu ne budi. Pocrkajte smradu zapadni.

 6. LASER says:

  Svakog stiže zaslužena kazna,zato danas u Francuskoj imaju ono što su tražili,a Kameron je poseban tip čovjeka s posebnim potrebama,imbecil...

 7. LASER says:

  Svaki od nazovi-diktatora na bilo kojem prostoru,na kojem Zapad želi uvesti demokraciju,zna zašto i kako svoj narod držati u relativnom redu,jer dobro poznaju isti i nitko im ne može reći da su diktatori...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *