Obama sprema SAD za rat u Siriji

Obama sprema SAD za rat u Siriji

14 juna 2013

ObamaWhiteHouseAmerički predsednik Barak Obama odlučio je sinoć da uputi direktnu vojnu pomoć pobunjenicima u Siriji, saopštila je Bela kuća, preneo je sinoć Rojters.

Obama je, kako navode agencije, odlučio da „promeni list“ kada je Njujork tajms objavio dokument koji je pokazazao da u Vašingtonu već neko vreme cirkuliše dokument koji dokazuje da je režim Bašara al Asada koristio hemijsko oružje u Sirija. Time je Damask „pregazio crvenu liniju“ koju je zacrtao Barak Obama.

Ta linija zacrtana je još u aprilu, podseća RTS, i dodaje sa su SAD i tada rekle da Damask ne sme da je pređe. Iako Bel akuža sada ima dokaze o upotrebi hemijskog oružja, u administraciji Baraka Obame još uvek postoje duboke podele oko narednih poteza, pošto je, bar do sada, Vašington vešto izbegavao da se umeša u sirijski građanski rat.

Ono je sigurno, prenose agencije, je da su svi mirovni pokušaji Amerike kada je reč o Siriji pali u vodu i mogu se označiti kao neuspeli, a sada je i Obamin manevarski prostor u velikoj meri dodatno smanjen posle ulaska boraca Hezbolaha u sukob na strani Asada, čime se dobar deo ustaničkog pokreta našao na ivici kolapsa, piše Njujork tajms.

Obama se već nedeljama nalazi pod ozbiljnim pritiskom da se uključi u rat u Siriji, pri čemu su Bil Klinton i Džon Mekejn najozbiljniji zagovornici intervencije.

Deo dokaza o hemijskom oružju nabavila je, naravno, CIA, koja je došla do uzoraka urina dvojice ustanika, jednog koji je ubijen i drugog koji je povređen u sukobima nedaleko od mesta Utubija. Rezultati analize, navodno, pokazuju da su obojica bili izloženi dejstvu sarina, na osnovu čega je zaključeno da je taj bojni otrov koristila sirijska vojska.

Visoki zvaničnik Bele kuće Ben Rodes naveo je da Obama razmatra političke i vojne opcije, ali je nagovestio i da je moguće da neće odmah doći do jače reakcije SAD.

„Mi smo se spremili za mnoge neočekivane situacije u Siriji“, rekao je Rodes, koji je zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost. „Donećemo odluke o daljim akcijama kada mi budemo smatrali da treba“, dodao je on.

Obamina administracija je procenila da je u napadima hemijskim oružjem u Siriji poginulo između 100 i 150 ljudi. SAD krive sirijsku vladu za te napade i navode da su podaci verovatno nekompletni. Sa druge strane, Amerikanci navode i da nema pouzdanih informacija da je sirijska opozicija koristila hemijsko oružje, kako tvrde snage odane Asadu.

Bela kuća je u saopštenju navela da se korišćenjem hemijskog oružja „krše međunarodne norme i prelaze jasne crvene linije“.  UN ranije juče su saopštile da je od početka sukoba do kraja aprila u Siriji poginulo oko 93.000 ljudi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *