OBAMA: Spreman sa da sarađujem sa Putinom u vezi Sirije

OBAMA: Spreman sa da sarađujem sa Putinom u vezi Sirije

29 avgusta 2013

2-7-12-Barack-Obama_full_600Američki predsednik Barak Husein Obama saopštio je da još nije doneo odluku o napadu na Siriju.

„Još nisam odlučio kakav će biti odgovor Vašingtona na primenu hemijskog oružja u Siriji. Generali su predložili varijante, ali još se konsultujem sa Savetom za nacionalnu bezbednost”, priznao je u intervjuu televiziji PBS Newshour.

Istovremeno nije propustio priliku da izgovori: „U Siriji se događaju užasne i tragične stvari. Asadov režim ubija svoj narod desetinama hiljada… Zato sam pozivao Asada da ode – da bi u Siriji mogao da otpočne normalan politički proces. Došao sam do zaključka da direktno vojno mešanje ne bi pomoglo situaciji na terenu. Zato smo bili veoma suzdržani i delovali metodima diplomatije i povećavali humanitarnu pomoć izbeglicama. Pritom sam i upozoravao: ako režim primeni hemijsko oružje – naše računice će se izmeniti”.

Obama je posebno naglasio da „hemijski napad” kod Damaska nije mogla izvesti opozicija s obzirom na okolnost da su u tom napadu korišćene rakete.

„Izučili smo brojna svedočenja. Smatramo da opozicija nije raspolagala hemijskim oružjem kakvo je upotrebljeno. Naš zaključak je da je taj napad delo sirijske vlasti. A ako je tako – za to se moraju uslediti međunarodne posledice”, podvukao je Obama.

Američki lider je, možda i samo taktčki, predočio: da je Vašinton spreman sa povodom sirijskog konflikta sarađuje sa Rusijom.

„Ako odreagujemo na hemijski napad, Asadov režima, koji je uvučen u građanski rat i pokušava da se zaštiti, dobiće jasan signal da tako nešto više i ne pokušava. To, međutim, neće rešiti sve probleme unutar Sirije i neće prestati pogibija mirnog stanovništva. Zato se nadamo – podvukao je Obama – da je političko rešenje u Siriji moguće. Spremni smo da radimo sa Rusijom i ostalima da zajedno pokušamo da sukobljene strane dovedemo u kontakt i da tako rešimo sirijski konflikt”.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *