Obama tražio od Kongresa da hitno odobri napad na Siriju

Obama tražio od Kongresa da hitno odobri napad na Siriju

3 septembra 2013

syria-obama-map-570x386Kongresu SAD predstoji da donese odluku o svrsishodnosti vojne operacije u Siriji. Za sada su mišljenja senatora podeljena otprilike jednako. Ipak administracija Baraka Obame je počela da „obrađuje“ zakonodavce da osigura maksimalnu podršku svojoj inicijativi.

Mada udarac može da bude nanet i bez odobrenja senata, za Obamu je ono krajnje važno, pošto ni UN, ni NATO, čak ni Britanija nisu se odlučili da podrže u tome američkog predsednika.

Komiteta američkog senata za inostrane poslove u utrak će razmotriti pitanje svrsihodnosti napada na Siriju. Pred senatorima će istupiti državni sekretar SAD Džon Keri, šef Pentagona Čak Hejgel i predsednik Ujedinjenog komiteta načelnika štabova Martin Dempsi. U zahtevu koji je upućen senatorima za odobrenje vojne operacije govori se da je njen cilj lišiti sirijski režim mogućnosti korišćenja oružja za masovno uništenje. Ipak za sada se ne slažu svi senatori sa tim da ovaj zadatak odgovara nacionalnim interesima SAD. Na primer, republikanac Alan Grejson je izjavio da SAD nisu svetski policajac i n emogu da dozvole sebi vojne avanture koje će uvući zemlju u rat na decenije i više. A senator Rend Pol je primetio da bi Amerika trebalo tešnje da sarađuje sa Rusijom i Kinom po pitanju regulisanja sirijske krize, a ne da postavlja ultimatume, samim tim dovodeći sebe u nepovoljan položaj. Situaciju komentariše šef sektora za spoljnu i unutrašnju politiku SAD Instituta za međunarodnu ekonomiju i odnose Fjodor Vojtolovski.

Senatori i kongresmeni se orijentišu na to da ne razočaraju svoje birače. A u američkom društvu, prema poslednjim anketiranjima, nema konsenzusa po tom pitanju, nema masovne podrške operaciji u Siriji. Broj protivnika vojne operacije značajno premašuj ebroj njenih pristalica. Po različitim anektiranjima, od 60% do 70% Amerikanci se zalažu protiv napada na Siriju. Američki parlamentarci nisu zainteresovani za to da dobiju negativnu reakciju svojih birača.

Među pristalicama napada na Siriju je republikanac Džon Mekejn. Poznati jastreb smatra da je nedovoljna ograničena vojna operacija. Mekejn predlaže da se uništi vojna infrastruktura sirijskih vladinih snaga. Ako kongres odbaci rezoluciju koju predlaže Bela kuća, to će za SAD postati, po mišljenju senatora, prava katastrofa.

Ako kongres glasa protiv rezolucije pošto je predsednik izjavo o nameri da deluje, posledice će biti katastrofalne! To je pokopati reputaciju zemlje u očima naših prijatelja i neprijatelja.

Međutim, jedan od učesnika rasprave u Kogresu, šef Ujedinjenog komiteta načelnika štabova Martin Dempsi ranij eje već stavljao do znanja da smatra sirijsku kampanju nedopustivom raskoši. Sa jedne strane, ona će biti dodatno breme za budžet SAD, sa druge posledice ove akcije teško je predvideti.

O tome šta u stvari misle o neophodnosti napada na Siriju državni sekretar SAD Džon Keri i šef Pentagona Čaj Hejgel mići će da se shvati po tome kako prođe glasanje u kongresu, smatra politikolog Fjodor Vojtolovski.

Hteo bih da skrenem pažnju i na to da su i državni sekretar Džon Keri i Čaj Hejgel obojica bivši senatori. A Džon Keri je čak bio šef senatskog komiteta za spoljne poslove. To su ljudi koji imaju značajan uticaj u Kongresu. I po tome koliko će dug biti proces usvajanja rezolucije, moći će da se shvati da li su Keri i Hejgel zaista zainteresovani za vojne akcije protiv Sirije ili su zainteresovani da se ne obrujaku i uz pomoć političkih sredstava izbegnu vojnu akciju.

Treba dodati da sa svojim američkim kolegama nameravaju da se sretnu ruski parlamentarci. Ovo su izjavili predsednik Državne dume Rusije Sergej Nariškin i predsednik Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko. U toku pregovora predstavnici Rusije računaju da ubede Amerikance da zauzmu odmeren stav po sirijskom pitanju.

A najbliži saveznik SAD – Velika Britanija, priredila je Vašingtonu neprijatno iznenađenje. Članovi parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva većinom glasanja su odbili da podrže učešće u sirijskoj kampanji. Nije htela da učestvuje u operaciji ni Severnoatlantska alijansa. Ne vidim ulogu NATO-a u međunarodnoj reakciji na sirijski režim, izjavio je generalni sekretar ovog bloka Andres Fog Rasmusen.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *