OBAMA: Treba pojačati odbranu NATO pakta blizu Rusije

OBAMA: Treba pojačati odbranu NATO pakta blizu Rusije

22 jula 2014

Barack ObamaPredsednici SAD i Poljske, Barak Obama i Bronjislav Komorovski, razgovarali su o potrebi da se „povećaju izdvajanja za odbranu“ članica NATO-a.

Kako se navodi u saopštenju iz Bele kuće, u razgovoru u ponedeljak bilo je reči o „transatlantskoj solidarnosti“, ali i o padu malezijskog aviona u Ukrajini.

„Danas posle podne, predsednik Obama je razgovarao sa predsednikom Poljske Komorovskim o situaciji u Ukrajini i predstojećem samitu NATO“, navodi se u sinoćnjem saopštenju.

Obama i Komorovski su podvukli značaj većih izdvajanja evropskih članica NATO-a za odbranu, kao i značaj da se u okviru organizacije doprinese pomirenju u centralnoj i istočnoj Evropi, saopštila je Bela kuća.

Komorovski: Da ojačamo istočno krilo NATO-a

Predsednik Poljske Bronjislav Komorovski okuplja danas u Varšavi šefove država istočnoevropskih članica EU želji da zajedno na jesenjem samitu NATO-a izdejstvuju jačanje njegovog istočnog krila zbog sukoba u Ukrajini i straha od daljih poteza Rusije.

„Stalo mi je da formulišemo zajednički stav država srednje i istočne Evrope za samit NATO početkom septembra u Velsu. Između ostalog, da se izvuku dalekosežne pouke iz činjenice da je Rusija u poslednje četiri godine povećala finansije za svoje oružane snage za 100 odsto, što je donelo efekte na Krimu, ali i u istočnoj Ukrajini“, kazao je uoči samita poljski predsednik.

Poziv za ovo okupljanje predsednici baltičkih zemalja, Višegradske četvorke (uz Poljsku, Mađarska, Češka i Slovačka), Rumunije i Bugarske dobili su pre obaranja malezijskog civilnog aviona nad istočnom Ukrajinom.

Poljska, međutim, želi da nakon te tragedije zajednički glas o zbivanjima u Ukrajini bude daleko oštriji.

„Razjašnjavanje svih okolnosti tog nečuvenog i sramnog čina, koji sve češće nazivamo aktom terora, potrajaće dugo. Ali već sada, po reakcijama, prema okolnostima koje su do sada objavljene, možemo takođe da ukažemo na onoga ko snosi odgovornost za tu neverovatnu dramu“, kazao je Komorovski u ponedeljak, na sastanku s poljskim ambasadorima u svetu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *