Обама у ћорсокаку, Путин нуди решење

Obama u ćorsokaku, Putin nudi rešenje

21 septembra 2015

putin obamaPoznato je da je prilikom „slučajnog susreta“ sa Obamom u Peterburgu, Putin pružio Obami slamku spasa omogućivši mu da koliko toliko časno odustane od svog plana za bombardovanje Sirije. Obama, ali i ceo svet sada su ponovo u ćorsokaku, i Putin ponovo nudi rešenje.

Američki mediji, komentarišući migrantsku krizu u Evropi, ističu da Evropljani (pošto su sledili politiku Vašingtona u Siriji) sada pate od osećaja krivice i straha, i ne znaju šta da rade. A Putin im nudi izlaz — nema rata, nema izbeglica.

Zapadni mediji navode da je suština Putinovog predloga jasna: da se okonča rat (SAD) sa Asadom, da se Rusija prizna kao glavni igrač i da se pristane na regionalnu hegemoniju Rusije, Irana i „Hezbolija“.

„U tom slučaju je Moskva spremna da vodi borbu protiv Islamske države“, navodi američka štampa.

Sudeći po signalima iz Pentagona i Stejt departmenta, Sjedinjene države su spremne da pregovaraju sa Rusijom o zajedničkoj borbi protiv islamskog kalifata. Vašington je prisiljen da prihvati učešće Rusije u rešavanju sirijske krize i da započne saradnju sa Moskvom, ocenjuju analitičari.

Svi već vide, i u Evropi i na Bliskom istoku, da Amerikanci ne samo da su krivi za izazivanje sadašnje katastrofe u regionu, nego da nisu ni u stanju da pobede kalifat sa kojim ratuju već godinu dana.

„SAD više nikog u svetu ne mogu da ubede da su sposobne da reše situaciju u Siriji i oni su sada primorani da pristanu na ruski predlog i na pregovore sa Moskvom o zajedničkim operacijama u regionu“, tvrde stručnjaci, ne samo ruski.

Spremnost američke vlade za direktne razgovore sa ruskim vojnim zvaničnicima, a u vezi sa ruskim vojnim jačanjem u Siriji, potvrdio je i državni sekretar SAD Džon Keri.

Keri je novinarima u Londonu rekao da predsednik Barak Obama veruje da su vojno-vojni razgovori s Rusijom „važan sledeći korak“ u nastojanja SAD i saveznika da reše krizu u Siriji dok pokušavaju da razumeju i ulogu Rusije.

Izjavu Kerija analitičari tumače ne samo kao spremnost Vašingtona da povuče svoje optužbe o ruskoj ulozi u Siriji, već i da podrži rat Asada i Rusije protiv Islamske države.

„Los Anđeles Tajms“ ističe da je Moskva postala još važniji igrač, uprkos pokušajima SAD da je izoluje, a da su se predsednik Obama i njegov tim za spoljnu politiku još jednom našli u ćorsokaku.

Ministri odbrane Rusije i SAD, Sergej Šojgu i Eš Karter razgovarali su u petak prvi put posle više od godinu dana. Ministarstva dveju zemalja su saopštila da su razgovori na temu Sirije pokazali da SAD i Rusija imaju zajedničko stajalište o većini tema o kojima su razgovarala dvojica ministara.

Analitičari kažu da je jasno da su ministri razgovarali o predloženoj i planiranoj ruskoj operaciji protiv kalifata, u kojoj Moskva želi da udruži snage sa američkom koalicijom, sirijskom vojskom i Kurdima.

Očekuje se da će ruski predsednik tokom govora na Generalnoj skupštini UN, iduće nedelje, predložiti da se napravi nova koalicija za borbu protiv Islamske države i da bi već u Njujorku mogli da se postignu dogovori po tom pitanju.

Do sada je Obamina administracija glasno osuđivala Moskvu za dejstva koja je preduzimala po pitanju Sirije, ali sada je primorana da izmeni svoju poziciju o mnogim pitanjima i da sarađuje sa Kremljom.

S druge strane, Obama trpi oštre kritike zbog toga što je uzaludno potrošio 500 miliona dolara na finansiranje pobunjenika i vazdušne napade.

Sjedinjene Države, naoružanjem i obukama, podržavaju sirijske pobunjenike koji se bore protiv Islamske države, ali i režima predsednika Bašara el Asada, koji je Pentagonu odavno trn u oku. Amerikanci povremeno nanose i vazdušne udare, dok Rusija vojnom tehnikom i ekspertima pomaže zvaničnu vladu u Damasku.

John Kerry

Prema mišljenju analitičara, Vašington će nastaviti sa zahtevima da se Asad povuče sa vlasti, ali tek nakon što se pobedi kalifat. Dok traje borba sa kalifatom, SAD će ipak morati da ga „trpe“.

Prema izjavama više zvaničnika SAD, primarni cilj pregovora između Moskve i Vašingtona je „sprečavanje slučajnog sukoba ruskih i američkih vojnika u Siriji“.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da je Moskva spremna Americi da pruži informacije o vojno-tehničkoj saradnji sa Damaskom, i da osnovni zadatak Rusije u Siriji nije podrška predsedniku Asadu, već borba protiv Islamske države, koja predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost RF.

Putin je ranije izjavio da borba protiv terorističke grupe Islamska država nije moguća bez učešća sirijskih vlasti.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je ocenio da bi američka koalicija protiv Islamske države donela više koristi ukoliko bi bila koordinisana sa akcijama sirijskog rukovodstva.

„Odbijati takvu mogućnost (saradnje), ignorisati mogućnosti sirijske vojske kao partnera i saveznika u borbi s Islamskom državom znači prinositi žrtvu nekakvim svojim geopolitičkim konstrukcijama“, rekao je Lavrov.

On je kazao i da u Moskvi postoji informacija o tome da SAD znaju konkretne pozicije ove terorističke grupe, ali da ne daju naređenje za napad.

(webtribune.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. mija says:

    Majstor kvariša s druge strane Atlantika uvalio se u Mediteran i hara već decenijama. Ni briga ga nije šta je sve uništio za ovih nekoliko decenija. Najzad se našao neko da ga malo zauzda, pa bliski istok može da se nada boljim danima.

  2. Dani says:

    Gornja fotografija,govori vise od milion reci ;)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *