Obama u Hagu pokušava da ujedini svetske lidere u borbi protiv Rusije

Obama u Hagu pokušava da ujedini svetske lidere u borbi protiv Rusije

24 marta 2014

Barack ObamaBela kuća saopštila da je zabrinuta zbog gomilanja ruske vojske na granici sa Ukrajinom. Obama pokušava da ujedini svetske lidere u pokušaju izolovanja Rusije.

Bela kuća je „veoma zabrinuta“ zbog gomilanja ruske vojske na granici sa Ukrajinom i zbog daljeg zaoštravanja situacije, izjavio je danas bliski saradnik američkog predsednika Baraka Obame, Ben Rouds.

„Veoma smo zabrinuti zbog daljeg zaoštravanja situacije na istoku i jugu Ukrajine, zbog prisustva ruskih vojnika“, rekao je Rouds u Hagu, gde je Obama na svetskom samitu o nuklearnoj bezbednosti.

Rouds je dodao da Vašington „pomno posmatra“ ruske snage na granici s Ukrajinom.

Rusija je juče demantovala grupisanje svojih snaga na granici sa Ukrajinom, pošto je prethodno sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost Andrej Parubij izjavio da su ruske snage spremnne da napadnu Ukrajinu „svakog trenutka“.

„Smatramo da Rusija može mnogo da izgubi vojnim zaoštravanjem“, dodao je Rouds, najavljujući nove ekonomske sankcije protiv Moskve u tom slučaju.

Nekoliko sati pošto je stigao u tu zemlju kako bi u Hagu prisustvovao Samitu svetskih lidera o nuklearnoj bezbednosti, Obama je razgovarao sa kineskim predsednikom Sji Đinpingom.

Američki predsednik je, kako primećuje agencija AP, bio obazriv u izjavama uoči sastanka sa Sjiem, nagovestivši novinarima da dvojica lidera nameravaju da razgovaraju i o situaciji u Ukrajini.

„Verujem da zajednički radeći, Kina i SAD mogu da pomognu na jačanju međunarodnog prava i poštovanju suvereniteta država, kao i da utvrde pravila na međunarodnom nivou koja omogućavaju svim narodima da se razvijaju“, rekao je Obama nakon sastanka.

On je preneo da je sa kineskim liderom razgovarao o širokom spektru pitanja od međusobnog interesa, uključujući i situaciju u Ukrajini.

Kineski predsednik nije govorio novinarima o toj temi, ali je naveo da „postoji širok prostor u kome Kina i SAD sarađuju“.

Analitičari navode da i nije za očekivati da se Sji izjasni tokom evropske turneje u vezi sa krizom u Ukrajini, dok su zvaničnici u Pekingu ponovili svoj poziv na „uzdržanost i smirivanje situacije“.

Sastanak Obame i Sjia dolazi u nezgodnom trenutku za američkog predsednika imajući u vidu da su samo dan ranije američki dnevnik „Njujork tajms“ i nemački nedeljnik „Špigl“ objavili da je američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) „upala“ u server kineskog telekomunikacionog giganta „Huaveja“.

Obamina evropska turneja ove sedmice biće bez sumnje obeležena razgovorima o situaciji u Ukrajini, a biće i prilika da se ojačaju stara savezništva Vašingtona, a možda i sklope nova, ocenjuje AP.

Obama je ranije, posle sastanka sa holandskim premijerom Markom Ruteom u Amsterdamu, rekao da su SAD i Evropa „ujedinjeni u nametanju Rusiji cene za njene postupke“ u Ukrajini.

„Evropa i Amerika su ujedinjeni u našoj podršci ukrajinskoj vladi i ukrajinskom narodu“, rekao je Obama.

Obama je za sutra planirao zajednički sastanak sa japanskim premijerom Šinzo Abeom i južnokorejskom predsednicom Park Geun-hjeom, kao i sa prestolonaslednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata, princom Mohamedom bin Zajedom.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *