Obama uporedio Kosovo i Siriju

Obama uporedio Kosovo i Siriju

7 septembra 2013

2-7-12-Barack-Obama_full_600Barak Obama uporedio intervenciju u Siriji sa intervencijom SAD i međunarodne zajednice na Kosovu, ocenivši da se takva akcija, ipak, pokazala kao opravdana.

„Intervencija na Kosovu je bila veoma nepopularna, ali mislim da je na kraju bilo pravilno što je do nje došlo i međunarodna zajednica može da bude zadovoljna što je zajedno u tome učestvovala“, kazao je amreički predsednik nakon Samita G20 u Sankt Peterburgu.

Obama je rekao da zna da vojne intervencije SAD u dalekim delovima sveta nisu popularne među njenim građanima, dodavši da, iako ne želi da pravi analogiju sa Drugim svetskim ratom, i u vreme bombardovanja Londona u Kongresu i američkoj javnosti nije bilo popularno da se podrži ulazak Amerike u sukob.

Predsednik SAD je ponovio optužbe na račun sirijskog lidera Bašara al-Asada zbog navodnog korišćenja hemijskog oružja, naglasivši da će narednih dana nastaviti da traži podršku Kongresa za vojnu akciju Amerike u toj zemlji.

Ruski predsednik Vladimir Putin je na to odgovorio da će njegova zemlja pomoći Siriji u slučaju napada.

Podsetimo, na Samitu G20 u Sankt Peterburgu vođe najmoćnijih zemalja sveta ostali su podeljeni povodom napada na Siriju, međutim, većina je, ipak, uz Putina, dok je uz SAD, za sada, samo Francuska.

„Glas Amerike“ je preneo izjavu nemačke kancelarke Angele Merkel da ne vidi mogućnost dostizanja sporazuma između Putina i Obame povodom Sirije.

Putin i Obama imali su du petak odvojen susret za vreme samita G20. Razgovarali su 20 minuta, nije došlo do približavanja stavova o Siriji, ali je dogovoreno da se nastave kontakti na nivou ministarstava spoljnih poslova.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *