ОБАМА упозорио Кину!

OBAMA upozorio Kinu!

6 septembra 2016

54z46z56

Nakon što je loše primljen na aerodromu pred početak Samita G20, američki predsednik Barak Obama, iako gost ove zemlje, stvorio je pometnju na Samitu zapretivši „posledicama“, koje bi Kina mogla da ima.

U ponedeljak je predsednik SAD Barak Obama izrekao je ozbiljnu opomenu prema onome što smatra nastavak nedoličnog kineskog ponašanja u Južnom kineskom moru i rekao da bi moglo da dođe do „posledica“ ukoliko Peking odbije da odustane od svog sve agresivnijeg ponašanja, za koje kaže da zabrinjava njegove susede.

– Deo onoga što sam pokušao da saopštim predsedniku Si Đinpingu je da Sjedinjene Američke Države došle na vlast, delimično i samoobuzdavanjem – rekao je Obama u intervjuu za Si-En-En.

– Znate, kada se vežemo za gomilu međunarodnih normi i pravila, to nije zato što moramo, već zato što smo prepoznali da je, na duži rok, izgradnja jakog međunarodnog poretka u našem interesu. I mislim da će, na duži rok, to biti i u interesu Kine – rekao je Obama.

Ove izjave pretrpele su neuspeh, uzimajući u obzir jasno navedeni cilje predsednika Obame da minimizira regionalni uticaj Kine kao deo svog „azijskog obrta“, kao i u svetlu nedavnog diplomatskog sukoba sa ključnim američkim saveznikom, Filipinima, čiji predsednik je u ponedeljak optužio SAD da ih tretira kao koloniju, pre nego što je izrekao čitavu tiradu neprijatnih reči protiv američkog predsednika.

Kao rezultat ovoga, Obama je saopštio da je odbio da se sastane sa svojim filipinskim kolegom. Sukob sa kojim se Sjedinjene Američke Države suočavaju u vezi sa Filipinima od ključnog je značaja u sporu oko Južnog kineskog mora, jer je Obamina administracija pozvala ovu ostrvsku zemlju da pokrene jednostranu arbitražu pred Međunarodnim sudom u Hagu za smanjenje dugogodišnje pretenzije Kine u ovom regionu.

Hag je predusio da su pretenzije Pekinga u Južnom kineskom moru nevažeće, što je odluka protiv koje je Kina odlučno protestovala i obećala da je neće poštovati na osnovu materijalnih i proceduralnih pitanja.

Preko 40 odsto svetskih brodske trgovine svaki dan prolazi kroz sporne vode Južnog kineskog mora i ove vode sadrže neke od najvećih svetskih nalazišta nafte i prirodnog gasa. Osim toga, veštačka ostrva izgrađena u moru imaju presudnu svrhu da Kina dozvoli režimu da proširi svoju vojni domet u Tihom okeanu.

Imajući u vidu teške ekonomske, političke i implikacije nacionalne bezbednosti ove odluke, malo je verovatno da će Kina odstupiti od svog odavnog potraživanja. Bilo kako bilo, Obamina administracija optužuje Kinu da namerno deluje u suprotnosti sa međunarodnim pravom i želi da podrije stabilnost regiona, pošto Peking ima sve agresivniji stav u Tihom okeanu, dok državne novine pišu da je Australija „idealna meta za napad“ i sa režimom koji preti ratom sa Japanom, ukoliko bude učestvovao u vežbama slobode plovidbe sa SAD u Južnom kineskom moru.

– Tamo gde smo videli da krše međunarodna pravila i norme, kao što smo videli u nekim slučajevima u Južnom kineskom moru ili u njihovom ponašanju kada je u pitanju ekonomska politika, bili smo veoma čvrsti. I rekli smo im da će snositi posledice – rekao je Obama.

Izjave američkog predsednika su u suprotnosti sa zahtevom Pekinga da se spor oko Južnog kineskog mora izbegne u cilju održavanja osećaja diplomatije na ekonomskom samitu.

KOMENTARI7 komentara

 1. savaot says:

  E, moj Obmano, mnogo si glup da shvatis.

  • OVCARA says:

   Ovaj Burek Obmana je gluplji cak i od CROata, kopaca po kontejnerima.

 2. djosa says:

  ”ko o čemu, kurva o poštenju”! pa, ”međunarodno pravo” više ne postoji, čista je perverzija pozivati se na to pravo posle rasturanja Balkana, bliskog istoka i Afrike.

 3. Apis says:

  E pa garavi nije shvatio sta znaci kad iz predsednickog aviona izlazi bez stepenica u prasinu dok svi drugi izlaze na tepih. Nije shvatio da je svetu dosta razbojnickog ponasanja SAD. USKORO ĆE SHVATITI I ONDA ĆE JEDNI DRUGIMA OCI DA VADE U KRUGU PORODICE.

 4. Trifun says:

  SAD se suocava sa padom sa trona, njihova dominacija je dozivela krah i sve ovo sto gledamo su posledica tog pada moci i uticaja SAD. Dolazi do uspostavljanja novih odnosa u svetu i mi smo svedoci tog procesa. Samo hladno...

 5. M says:

  M:-Bojim se da ce mnogi popusiti vise nego USA.I da je to zapravo USA plan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *