Obama za pet godina 272 puta rekao „gej“

Obama za pet godina 272 puta rekao „gej“

25 januara 2014

ObamaWhiteHouseKoji američki predsednik je upotrebio reč „gej“ više od ostalih u javnim obraćanjima, a ko je koristio najmanje ili uopšte nije? – istražila je američka grupa za gej prava „The Human Rights Campaign“ i došla do zaključka da je predsednik Barak Obama reč „gej“ upotrebio 272 puta od dolaska na vlast 2009.

To je znatno više od prethodnika Ronalda Regana, Džordža Buša starijeg i mlađeg i Bila Klintona.

Klinton je jedini uspeo da se približi Obami upotrebivši reč 216 puta tokom dva mandata, navodi se u izveštaju ove grupe.

Sve ukupno, Klinton je reč „gej“ upotrebio 46 puta u govorima o homoseksualcima u vojsci i 80 puta kada je govorio o govoru mržnje i Metjuu Šepardu, gej studentu Univerziteta u Vajomingu koji je prebijen na smrt 1998. Njegovo ubistvo bacilo je svetlo na nasilje nad homoseksualcima i podstaklo napore da se uvedu zakoni protiv govora i dela mržnje u SAD, piše AP.

Ni Buš stariji ni Regan nisu nikada upotrebili reč, dok ju je Buš mlađi iskoristio dva puta uključujući i govor o bračnoj jednakosti.

Obama je takođe koristio reči „lezbejka“, „gej“, „biseksualac“ i „transrodno“ ukupno 421 put, navodi se u izveštaju i dodaje da je takva vrsta obraćanja uticala u znatnoj meri na američko viđenje LGBT populacije i bračne jednakosti.

„Reči imaju ogroman značaj, a kada predsednik Obama koristi svoju platformu da kaže da su LGBT osobe Amerikanci kao i svi ostali, to ima ogroman, istorijski efekat“, rekao je predsednik organizacije Čad Grifin.

Društvo se takođe izmenilo u poslednje tri decenije od dolaska Regana na vlast 1981. Borci za prava gej osova borili su se dugo i teško za svoje ciljeve, sve više ljudi sada se slobodno deklarišu kao LBGT, a sve više Amerikanaca poznaje nekog ko je gej. Bitke se, piše AP, dobijaju i na izborima i u sudovima.

Prošle sedmice, istopolni brakovi su nadomak ostvarivanja u Virdžiniji pošto je državni tužilac najavio da će se boriti protiv, kako je rekao, neustavne zabrane ovih brakova. Ceo pokret krenuo je u Masačusetsu 2004. Sada 17 američkih država, plus okrug Kolumbija ,dozvoljavaju istopolne brakove.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *