DA LI TO OBAMA PRETI: Bićemo najjači na svetu pomoću naše vojske

DA LI TO OBAMA PRETI: Bićemo najjači na svetu pomoću naše vojske

28 maja 2014

alg-obama-west-point-jpgAmerički predsednik Barak Obama istupio je danas u vojnoj akademiji u Vest Pointu i tom prilikom rekao da su SAD – izvršivši uticaj na svetsku javnost – „uspele da izoluju Rusiju u vezi sa događajima u Ukrajini“.

Istovremeno se i pohvalio, naglasivši: „Naše mogućnosti u formiranju javnog mnjenja omogućile su odmah izolujemo Rusiju. Svet je – zahvaljujući liderstvu SAD – odmah osudio poteze Rusije, a Evropa i „velika sedmorka“ su nam se priključile u primeni sankcija. NATO je učvrstio svoje obaveze pred istočnom Evropom, MMF pomaže da se stabilizuje ekonomija Ukrajine, a posmatrači OEBS su omogućili svetu uvid u ono što se događa u nestabilnim oblastima Ukrajine“.

Obama je ovome još pridodao: „Mobilizacija svetske javnosti i međunarodnih institucija postala je protivteža ruskoj propagandi, ruskim trupama na granici sa Ukrajinom i naoružanim ustanicima. Mi ne znamo kako će se dalje razvijati situacija. Očekujemo ozbiljne izazove. Ali, naša podrška saveznicima u ime međunarodnog poretka veća je dala šansu narodu Ukrajine da izabere svoju budućnost“.

Obama je istovremeno izneo uverenje da SAD moraju „igrati vodeću ulogu u svetu, oslanjajući se i na svoje oružane snage“.

„Moj zaključak je ovaj: Amerika na svetskoj areni uvek treba da sve ostale vodi za sobom. Ako mi ne budemo igrali tu ulogu – igraće je neko drugi. Oružane snage će uvek biti osnova našeg liderstva“.

Ruski lider Vladimir Putin je i na svetskom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu pokazao da na svet i njegovu budućnost gleda sasvim drugačije:

„Pred našim očima se događaju kolosalna geopolitička, tehnološka i strukturna pomeranja. Unipolarni model svetskog ustrojstva nije uspeo. Danas je to jasno čak i onima koji pokušavaju da deluju unutar koordinata na koje su navikli, sa namerom da sačuvaju svoj monopol i da ditiraju svoja pravila u politici, trgovini i finansijama i da nameću svoje standarde u kulturi i ponašanju ljudi“.

KOMENTARI2 komentara

  1. Za Srbiju says:

    Previše gleda CNN.

  2. kv says:

    Pa gde ce bre na RUSE,nisu smeli pesaka ni na nas ovako male.Sta bi gospodo sa vasim apacima,pa nije vam ovo Afrika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *