Obamina administracija najagresivnija prema medijima od Niksona

Obamina administracija najagresivnija prema medijima od Niksona

11 oktobra 2013

barack_obama_56Administracija predsednika SAD Baraka Huseina Obame vodi najagresivniji rat „slivanja“ informacija u medije još od vremena Ričarda Niksona – upozorila je međunarodna nevladina organizacije Komitet za zaštitu novinara (KZN).

„Bela kuća vodi svojevrsni rat takvim informacijama i drugim metodima njihove kontrole nkoji je ajagresivniji od vremena administracije Niksona. A istraga preti svim državnim službenicima koje vlada SAD podozreva da novinarima daju informacije koju ona smatra tajnom“ – ističe autor izveštaja, bivši odgovorni urednik lista „Vašington Post“ Leonard Dauni.

On je otkrio da se u SAD državni činovnici već proveravaju na detektorima laži i da se kontrolišu njihovi telefonski razgovori i elektronska pošta.

Dauni upozorava da ovakva praksa nanosi štetu američkoj demokratiji, smanjuje potčinjenost vlade društvu i ometa novinare da rade svoj posao.

„Trenutna administracija je najzatvorenija od svih sa kojima sam imao prilike da sarađujem. Trudi se da sve stavi pod svoju kontrolu“ – ocenio je vašingtonski saradnik „Njujork Tajmsa“ Dejvid Sendžer – jedan od 30 novinara koje je Dauni ispitivao.

U izveštaju se ukazuje da činovnici iz Obamine administracije nerado daju informacije novinarima čak i o pitanjima koja se ne tiču nacionalne bezbednosti.

„Obama je najmanje transparentan od sve sedmorice predsednika sa kojima sam radila“ – rekla je dopisnik televizije ABC En Kompton, koja izveštava o radu vlade još od predsednika Džeralda Forda.

Dauni ističe da je Obamina administracija počela istragu i da priprema optužnice za otkrivanje tajnih podataka protiv šestorice činovnika, kao i dva zaposlena u kompaniji koja je povezana sa vladom, uključujući Bredli Meninga i Edvarda Snoudena. Do predsednikovanja Obame krivične prijave su podnošene samo u tri predmeta.

Sama Bela kuća demantuje optužbe da je sprečavala otkrivanje informacija i navodi sledeću statistiku: Obama je za četiri godine svog prvog predsedničkog mandata dao više intervjua medijima nego predsednici Džordž Buš-mlađi i Bil Klinton dok su bili u Beloj kući.

Izveštaj „Obamina administracija i mediji“, ove nedelje je upućen šefu države.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *