Obamino upozorenje Rusiji

Obamino upozorenje Rusiji

1 marta 2014

Barack ObamaBarak Obama istakao da je veoma zabrinut zbog izveštaja o kretanjima ruske vojske na teritoriji Ukrajine i upozorio zvaničnu Moskvu na posledice.

„Veoma nas zabrinjavaju izveštaji o kretanjima vojske Ruske federacije na području Ukrajine“, rekao je juče američki predsednik u kratkom obraćanju novinarima u Beloj kući, prenele su svetske agencije.

Predsednik SAD je priznao da Rusija ima interese i kulturološke i ekonomske veze sa Ukrajinom, i vojnu bazu na Krimu, ali je istakao: „Bilo kakvo kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine bi bilo duboko destabilizujuće“.

On je naglasio da bi takvi potezi zvanične Moskve predstavljali kršenje obaveze Rusije da poštuje granice Ukrajine i da bi izazvali osudu čitavog sveta.
„SAD će zajedno sa međunarodnom zajednicom osigurati da bilo kakva vojna intervencija u Ukrajini ima posledice“, istakao je Obama.

Juče ujutru je sa Krima, ukrajinske pokrajine sa većinskim rusofonim stanovništvom, javljeno da su ruski vojnici sa šlemovima i oklopnom zaštitom, kao i oklopnim vozilima, zauzeli vojni aerodrom u Sevastopolju, a naoružana grupa, koja je zauzela aerodrom u regionalnom centru Krima, Simferopolju, patrolira aerodromom.

Viktor Janukovič, koji u subotu opozvan sa mesta predsednika Ukrajine, prvi put se danas pojavio u javnosti na konferenciji za novinare u Rostovu-na-Donu u Rusiji, na kojoj je za krizu u zemlji optužio Zapad, a Rusiju pozvao da deluje.

„Rusija ne može da stoji po strani kad je reč o Ukrajini i trebalo bi da upotrebi sve načine da deluje“, istakao je svrgnuti predsednik.

Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov pozvao je juče ruskog predsednika Vladimira Putina da prestane sa „provokacijama“ na Krimu i da povuče svoje vojne snage sa tog poluostrva, dok je specijalni predstavnik ukrajinskog predsednika na Krimu Sergej Kunicin izneo tvrdnju da se se na Krim iskrcalo 2.000 ruskih vojnika.

„Lično apelujem na predsednika Putina da odmah prekine sa vojnim provokacijama i da se povuče iz autonomne republike Krima. To je čista agresija protiv Ukrajine“, rekao je on novinarima, nakon što su ranije tokom jučerašnjeg dana svetski mediji izvestili da su na Krim, gde Rusija ima vojnu bazu, stigle dodatne ruske snage.

Turčinov je takođe optužio zvaničnu Moskvu da radi na sličnom scenariju poput onog kojeg je izvela uoči intervencije u Gruziji povodom situacije oko Abhazije, prenele su svetske agencije.

 

 (B92)

KOMENTARI2 komentara

  1. velimir says:

    OBAMA TI SI JEDAN VELIKI LICEMER IZ FOTELJE, NISI VALJDA POMISLIO DA ĆE AMERIKA U NAREDNIH 1000 GODINA VLADATI SVETOM.

  2. velimir says:

    ZAŠTO OBAMA NE POŠTUJEŠ SUVERENITET SRBIJE I REZOLUCIJU 1244?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *