OBAVEŠTAJCI: Napad na Donjeck počinje 2. novembra

OBAVEŠTAJCI: Napad na Donjeck počinje 2. novembra

1 novembra 2014

An armed militiaman supporting self-proclaimed Donetsk People's Republic guards checkpoint in eastern Ukrainian city of DonetskUkrajinski istovremeni napad na Donjeck iz nekoliko pravaca sa 70 odsto verovatnoće se sprema za 2. novembar, na dan opštih izbora u DNR i LNR – saopštio je zemnik ministra odbrane Donjecke Republike za obaveštajni rad general Sergej Petrovskij.

Pri tom je poručio Ukrajincima: „U zonu „antiterorističke operacije” stigao je načelnik ukrajinskog Generalštaba Viktor Muženko. To je povezano sa njihovim pripremama. Ali, neka probaju. Mi smo spremni”.

O neposrednoj ratnoj opasnosti je govorio i Aleksej Mozgovoj, komandant brigade „Prizrak”, jedne od ključnih vojnih jedinica cele Novorosije. On je jedino naglasio: da do napada može doći u bilo koje vreme, ali da ne treba licitirati sa datumima.

Vojni ekspert Boris Rožin ocenio je da su Ukrajinci do pre dva dana – povodom svoje verovatne ofanzive – bili u nekoj vrsti „lake euforije”, ali trenutno u njihovim reagovanjima ima i uznemirenosti i straha.

Rožin tvrdi da u Kijevu računaju i sa mogućnošću kontraofanzive i udarima snaga Novorosije na Harkov, Zaporožje i Mariupolj. A i da strahuju od mogućih novih opkoljavanja svojih jedinica jer trenutne linije frontova to omogućavaju.

Ukrajinci se, nema sumnje, nisu uzvrpoljili bez razloga. Preksinoć je kroz grada Makejevka prošlo 11 višecevnih raketnih bacača snaga Novorosije, a kroz Antracit oklopna kolona kozačke jedinice koja brani taj grad.

Muženka i Kijev brine sudbina njihovih utvrđenih položaja na zapadu Luganske oblasti. Armija LNR je prinudila branioce (ukrajinske padobrance, njih 150) da napuste utvrđeni položaj broj 32.

Ovaj položaj se nalazi na važnom putu koji povezuje Lugansk i Lisičansk, a „bekstvo” padobranaca omogućilo je borcima LNR da direktno ugroze susedne ukrajinske utvrđene tačke pod borojevima 31 i 29.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *