ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА САД: Кина се спрема за рат са Јапаном

OBAVEŠTAJNA SLUŽBA SAD: Kina se sprema za rat sa Japanom

3 februara 2015

Kina-nosac-aviona-1-e1421622506244-600x363Pre godinu dana, Džejms Fenel je već upozoravao da se Kina „priprema za brzu i odlučnu vojnu operaciju sračunatu na uništenje pomorskih snaga Japana u Istočnom Kineskom moru i preuzimanje kontrole nad spornim ostrvima Senkaku”

Šef obaveštajne službe Pacifičke ratne flote SAD Džejms Fenel izjavio je da se Kina „priprema za rat”.

Fenel je na ovaj način „otvorio usta” uoči svog odlaska u penziju. Nezavisno od toga, ukazao je da se Komunistička partija Kine podmlađuje i „priprema za vojni konflikt u Aziji”.

Fenel je, zapravo, za svoja (ne)očekivana otkrića iskoristio vlastiti nastup na ceremoniji penzionisanja i ocenio da se Peking „priprema za primenu vojne sile”.

U izveštaju o toj ceremoniji, Washington Free Beacon navodi da je Fenel prisutnima predočio da „Kina tvrdi da nema nameru da svoju rastuću vojnu moć koristi za dostizanje regionalne dominacije”, ali joj se, upozorio je, ne može verovati.

„Nemojmo se obmanjivati. Svih proteklih 15 godina smo mogli da gledamo kako se Peking priprema za primenu vojne sile”.

Fenel je odluku Baraka Obame da bitno pojača američki vojni potencijal u azijsko-pacifičkom regionu nazvao „dobrim prvim korakom u borbi sa kineskim problemom”.

Fenel je istovremeno naglasio da se SAD moraju suprotstavljati kineskim „kampanjama propagande i zastrašivanja” koje su navodno uperene protiv američkih saveznika u tom delu sveta.

Odlazeći obaveštajac izrazio je uverenje: „Ako potrebne mere ne budu preduzete, Kina će sigurno narušiti mir i stabilnost u regionu”.

Pre godinu dana, Fenel je već upozoravao da se Kina „priprema za brzu i odlučnu vojnu operaciju sračunatu na uništenje pomorskih snaga Japana u Istočnom Kineskom moru i preuzimanje kontrole nad spornim ostrvima Senkaku”.

(Fakti.org)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Herceg says:

    Sledece ce biti da se Srbija ubrzano sprema za rat sa Hrvatskom i Albanijom, pa da se Indija sprema na Irak pa onda Alzir na Francusku pa Sirija na Kuvajt ili Izrael pa ce biti Palestina na Izrael....... sve tako redom dok se ne pripremi teren za rat van prostora Amerike....Stvarno se pitam jeli ovaj svijet zaista toliko glup????

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *