ОБАВЕЗАН ФАКТОР: Све револуције имају подршку Запада

ОБАВЕЗАН ФАКТОР: Све револуције имају подршку Запада

10 јуна 2015

Revolucija-podrska-750x471Поред унутрашњег незадовољства актуелном влашћу, обавезни фактор остваривања државних преврата у земљама Источне и Централне Европе постала је директна или индиректна подршка земаља Запада и САД, сматрају аналитичари америчке агенције Стратфор.

Подршка западних земаља постала је обавезни елемент свргавања политичке власти у земљама Источне и Централне Европе. Ниједан протестни покрет у том региону последњих година није остао без директне или индиректне подршке политичара земаља Европске уније и САД, закључци су Лили Бајер, водеће аналитичарке америчке приватне компаније Стратфор.

Стратегија подршке коју западне земље пружају опозиционим покретима постала је једна од главних у земљама Источне и Централне Европе. Управо у региону у којем „Русија и западне земље конкуришу за утицај“, пише аналитичарка.

„Успех опозиционих покрета често зависи од четири основна правца. Као прво, то је друштвено схватање узрока протесног покрета. Други важан елемент је организациони потенцијал групе. Трећи кључни фактор јесте способност владе да се одупре моћним структурама безбедности. И, најзад, спољна подршка иностраних влада може да ојача протесне покрете — било директно, финансирањем или припремом, или индиректно, подстицањем оних који протестују“, пише Бајерова у свом аналитичком извештају.

Ауторка материјала сматра да је управо таква тактика била примењена у Украјини, а постоје покушаји да се сличне стратегије у овом моменту предузимају у Бугарској, Македонији и Мађарској.

Притом, наставља аналитичарка, Запад је схватио да је за Русију „Украјина стратешки важан филтер, који дели Русију од Запада“.

„Због тога је Русија одавно почела да улаже финансијске и политичке ресурсе у повећање свог утицаја међу украјинским политичким круговима, олигарха и кључних економских субјеката“, сматра Бајер.

Истоворемено, како наводи, Запад је уложио ресурсе у развој институција грађанског друштва, чије су снаге у Кијеву омогућиле остварење државног преврата у фебруару 2014. године.

„У време протеста западни политичари и чиновници отворено су подржавали и поздрављали иступања против Владе. Неки западни чиновници чак су били присутни на Тргу независности у Кијеву и обећали да ће подржати украјинску евроинтеграцију“, наводи аналитичарка.

(rs.sputniknews.com)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Bariša says:

    Sve je ta bagra sa zapada pokrenula sa BALKANA, razbijajući i učeći se na propasti SFRJ, ostalo sve znamo, tako da nam ne trebaju koje kakvi kurtoni od analitičara ni sa zapada a pogotovo ovih sa ovih prostora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u