ОБАВЕЗАН ФАКТОР: Све револуције имају подршку Запада

OBAVEZAN FAKTOR: Sve revolucije imaju podršku Zapada

10 juna 2015

Revolucija-podrska-750x471Pored unutrašnjeg nezadovoljstva aktuelnom vlašću, obavezni faktor ostvarivanja državnih prevrata u zemljama Istočne i Centralne Evrope postala je direktna ili indirektna podrška zemalja Zapada i SAD, smatraju analitičari američke agencije Stratfor.

Podrška zapadnih zemalja postala je obavezni element svrgavanja političke vlasti u zemljama Istočne i Centralne Evrope. Nijedan protestni pokret u tom regionu poslednjih godina nije ostao bez direktne ili indirektne podrške političara zemalja Evropske unije i SAD, zaključci su Lili Bajer, vodeće analitičarke američke privatne kompanije Stratfor.

Strategija podrške koju zapadne zemlje pružaju opozicionim pokretima postala je jedna od glavnih u zemljama Istočne i Centralne Evrope. Upravo u regionu u kojem „Rusija i zapadne zemlje konkurišu za uticaj“, piše analitičarka.

„Uspeh opozicionih pokreta često zavisi od četiri osnovna pravca. Kao prvo, to je društveno shvatanje uzroka protesnog pokreta. Drugi važan element je organizacioni potencijal grupe. Treći ključni faktor jeste sposobnost vlade da se odupre moćnim strukturama bezbednosti. I, najzad, spoljna podrška inostranih vlada može da ojača protesne pokrete — bilo direktno, finansiranjem ili pripremom, ili indirektno, podsticanjem onih koji protestuju“, piše Bajerova u svom analitičkom izveštaju.

Autorka materijala smatra da je upravo takva taktika bila primenjena u Ukrajini, a postoje pokušaji da se slične strategije u ovom momentu preduzimaju u Bugarskoj, Makedoniji i Mađarskoj.

Pritom, nastavlja analitičarka, Zapad je shvatio da je za Rusiju „Ukrajina strateški važan filter, koji deli Rusiju od Zapada“.

„Zbog toga je Rusija odavno počela da ulaže finansijske i političke resurse u povećanje svog uticaja među ukrajinskim političkim krugovima, oligarha i ključnih ekonomskih subjekata“, smatra Bajer.

Istovoremeno, kako navodi, Zapad je uložio resurse u razvoj institucija građanskog društva, čije su snage u Kijevu omogućile ostvarenje državnog prevrata u februaru 2014. godine.

„U vreme protesta zapadni političari i činovnici otvoreno su podržavali i pozdravljali istupanja protiv Vlade. Neki zapadni činovnici čak su bili prisutni na Trgu nezavisnosti u Kijevu i obećali da će podržati ukrajinsku evrointegraciju“, navodi analitičarka.

(rs.sputniknews.com)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Bariša says:

    Sve je ta bagra sa zapada pokrenula sa BALKANA, razbijajući i učeći se na propasti SFRJ, ostalo sve znamo, tako da nam ne trebaju koje kakvi kurtoni od analitičara ni sa zapada a pogotovo ovih sa ovih prostora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *