Обавезна позоришна лектира

Obavezna pozorišna lektira

2 marta 2017

15 lektira_620x0

POPULARNI glumac Ivan Jevtović, u znak sećanja na svog preminulog oca (vrsnog pedagoga i profesora FDU Vladimira Jevtovića), pokreće projekat u Centru za obrazovanje i kulturu „Božidarac 1947“ pod nazivom Pozorište lektira „Vladimir Jevtović“. Prva premijera (u režiji glumca) biće 1. marta na ovoj sceni: Šekspirovi „Romeo i Julija“.

– U eri modernih komunikacija, veliki broj mladih ljudi je otuđen od tradicionalnih vrednosti i umetničkih tehnika, pa često iz obilja programa bira neadekvatne kvaziumetničke sadržaje, podležući primarnim čulnim senzacijama – ističe Ivan Jevtović. – Čitanje književnih i intelektualnih tekstova smatra se napornim i dosadnim. Adolescenti tako sužavaju svoje vidike, gube motivaciju, a rečnik postaje oskudan i potpuno žargonski. Neophodno je pokrenuti ih i ponuditi im nove modele i načine učenja i otkrivanja, što je jedan od glavnih ciljeva ovog projekta.

Pozorište lektira će u saradnji s profesorima književnosti odabrati određena dela, usklađena sa školskim planom i programom. Planirano je da svako izvođenje predstave prati i radionica u kojoj će publika aktivno diskutovati sa glumcima i profesorima. Učenici će iznositi svoja razmišljanja o književnom delu, pa i o onome što su videli na sceni. Zanimljivo je da će imati i mogućnost da odaberu određene scene koje ponovo žele da odgledaju ili da ih izmene. Tako će, između ostalog, dobiti nesvakidašnju priliku da profesionalni glumci odigraju određenu scenu po njihovim indikacijama.
KOČIĆ, NUŠIĆ I GETE

U „Romeu i Juliji“ igraju Jelisaveta Karadžić, Bogdan Bogdanović, Anita Stojadinović, Stefan Radonjić i Isidora Simijonović. Inače, zasada su predviđena još tri naslova – Kočićev „Jazavac pred sudom“, Nušićev „Narodni poslanik“ i Geteov „Faust“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *