OBAVEZNO PROČITATI – Upoznajte pretke naših političkih lidera

OBAVEZNO PROČITATI – Upoznajte pretke naših političkih lidera

11 јануара 2014

aleksandar-vucic-ivica-dacicDa li ste znali da su aktuelni lideri političkih stranaka i ministri u Srbiji potomci slavnih predaka i da su njihovi roditelji, dede, pradede krupnim imenima upisani u srpskoj istoriji, a da su oni samo nastavili da slede njihov put?

Ivica Dačić

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, poznat po tome što je još uvek student svih vremena na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na najdirektniji način nastavio je svoju porodičnu tradiciju, jer se već godinama nalazi na čelu srpske policije, a njegov otac Desimir bio je čuveni policajac u Žitorađi.

Aleksandar Vučić

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, iako rođen na Novom Beogradu, poreklo po ocu vodi iz Čipuljića kod Bugojna, u samom srcu BiH. Malo ko zna, međutim, da je njegov deda Anđelko bio na hadžiluku u Svetoj zemlji Jerusalimu, kad nije mogao svako da ode na to svetovno hodočašće, zbog čega je kasnije prozvan Adžija.

Branko Ružić

Ministar bez portfelja zadužen za evrointegracije Srbije Branko Ružić nastavio je da korača stopama svog oca koji se bavio politikom. Slabo se zna da je otac potpredsednika SPS Kostadin bio istaknuti srpski diplomata u Australiji, u Pertu.

Vojislav Koštunica

Lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica poreklo vuče iz Koštunića pod Ravnom gorom, ali je svoje političke sposobnosti nasledio od pradede Jovana Damjanovića (kako su se Koštunice ranije prezivale) koji je bio učesnik Svetoandrejske skupštine iz 1858. godine kao narodni poslanik iz Koštunića. Iz porodice Damjanović je i Anđelija, majka jednog od najvećih srpskih vojskovođa, vojvode Živojina Mišića.

Boris Tadić

U Sarajevu je 15. januara 1958. rođen Boris Tadić, počasni predsednik Demokratske stranke, kao sin filozofa i člana Srpske akademija nauka i umetnosti (SANU) i Saveta Republike Srpske i jednog od predvodnika studentskog protesta 1968. Ljube Tadića, koji je preminuo 31. 12. 2013. godine.

Vuk Jeremić

Narodni poslanik  i bivši predsedavajući GS UN Vuk Jeremić, do skoro član Demokratske stranke, ima bogato porodično poreklo čiji su deda i baba po majci bili diplomate Šerif Buljubašić i Sadeta Pozderac, čiji je otac bio čuveni Nurija Pozderac, potpredsednik AVNOJ-a, a deda čuveni Murad – aga Pozderac, jedan od lidera Cazinske krajine u doba osmanske vladavine u BiH.

Zoran Stanković

Šef Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu i bivši ministar zdravlja Srbije Zoran Stanković vuče poreklo od heroja sa Solunskog fronta, njegovog dede Spiridona, odlikovanog heroja “solunca”.

Nemanja Šarović

Funkcioner SRS-a Nemanja Šarović, čiji je otac Blažo bio ugledni srpski novinar, poreklo vuče od plemićke porodice Dobrijević koja je nadaleko poznata i nalazi se zapisana u Fojničkom grbovniku.

(Darko Zlojutro)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u