Obećanje ludom…

Obećanje ludom…

20 januara 2014

Ratko PaićPiše: Ratko Paić

Iako se ovih dana intenzivno govori o arapskom ulaganju u projekat „Beograda na vodi“, koji će po rečima vicepremijera značiti „siguran izlazak iz krize“, ostaje činjenica da od njega trenutno ne postoji čak ni idejni projekat, te da nema nikakve garancije da i on neće podeliti sudbinu spektakularno najavljenog ulaganja u srpsku poljoprivredu, od čega na kraju nije bilo ništa, a od svih dosadašnjih priča na temu arapskih ulaganja, čini se da su građani Srbije videli jedino prefarbani rep aviona, koji sada leti pod nazivom Novak Đoković.

Naime, timovi eksperata nastavljaju da rade na kompletiranju predloga idejnog rešenja, ali ono se zasad još uvek ni ne nazire, iako se unapred najavljuje da bi na prostoru beogradskog priobalja trebalo da nikne grandiozni šoping mol i neboder od 180 metara, za kojeg bi narodni guslar rekao – „kula ni na nebu, ni na zemlji“. Međutim, jednako pompezno je ranije najvljeno i investiranje u srpske poljoprivredne kombinate, ali pogledajmo što je ostalo od tog projekta koji je predstavljen u razmetljivoj atmosferi, a odustalo se od njega sasvim tiho i neprimetno.

Podsetimo, kompanija Al Dahra je trebalo da kupi osam srpskih poljoprivrednih kombinata, jer je sa njom potpisan predugovor o kupovini PKB korporacije iz Padinske Skele, Agrobačke iz Bača, „Bratstva i Jedinstva“ iz Neuzina, kombinata „Dragan Marković“ iz Obrenovca, Nove Gajdobre, „Mladog borca“ iz Sonte, Omoljice i Vojvodine iz Starčeva, čime je ta arapska kompanija trebalo da preuzme 9.000 hektara oranica i preporodi poljoprivrednu proizvodnju u Srbiji.

Međutim, već nakon posete srpske državne delegacije Abu Dabiju pre nekoliko meseci više niko nije ni pomenuo taj poslovni projekat,iako je za njega svojevremeno tadašnji ministar poljoprivrede javno rekao sledeće reči: „Međudržavni sporazum sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima je verovatno jedan od najboljih dogovora koje je Srbija postigla u poslednjih par decenija i reč je o paket aranžmanu u kome je poljoprivreda samo jedan segment, a koji Srbiji donosi ogromne koristi“, istakao je tada ministar
Knežević gostujući na Radio-televiziji Srbije, i dodao sledeće – „Al Dahra će sigurno doći u Srbiju. Nama se čude, od predsednika Francuske do švajcarskih i nemačkih bankara kako smo to uopšte uspeli, ali Vlada Srbije je to uspela preko nekih svojih veza i odličnih poznanstava koje ima potpredsednik vlade Aleksandar Vučić“.

A zatim je tačku na te velike vizionarske poduhvate nedavno stavio Siniša Mali, koji je glavni čovek Vlade Srbije u sporazumima sa arapskim partnerima, kada je izjavio da sa Al Dahrom nije ostvaren taj posao zato što se ispostavilo, kako je priznao, «da se njima to ne isplati» i da su odustali od kupovine srpskih poljoprivrednih kombinata kad su došli ovde i napravili analizu.

Prema tome, poučeni ovim iskustvom, građani se mogu samo upitati – da li je i ovaj najnoviji projekat «Beograda na vodi», u sklopu kojeg se bukvalno pominju «kule i gradovi», samo još jedna dobra ideja koja će se završiti na jednako neslavan način? Ili drugim rečima, kao što smo umesto velikog arapskog ulaganja u srpsku poljoprivredu na kraju dobili samo prefarbani rep aviona, da li ćemo i ovog puta umesto grandioznog «Beograda na vodi» i kule od 180 metara, nakon izvesnog vremena dobiti samo prefarbanu fasadu neke zgrade? Pa makar i nju nazvali Novak Đoković ili nekako drugačije.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *