ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА РС: Бањалуком се ори „Марш на Дрину“ (ВИДЕО)

OBELEŽAVANJE DANA RS: Banjalukom se ori „Marš na Drinu“ (VIDEO)

9 januara 2017

tan2017-1-9_142241124_3_620x0

Uz taktove pesme „Marš na Drinu“ danas je u Banjaluci povodom Dana Republike Srpske održana parada pod nazivom „25 godina Republike Srpske“. U svečanom defileu učestvovalo je više od 200 pripadnika MUP Republike Srpske, a na čelu parade bili su pripadnici Specijalne policije RS.

U defileu, koji su posmatrali borojni građani Banjaluke, učestvovali su i oklopna vozila MUP RS, predstavnici Boračke organizacije, studenti, koji su nosili veliku zastavu Republike Srske, predstavnici Civilne zaštite, vatrogasne jedinice, Pošta Srpske, kulturno-umetničkih društava, sportskih društava, kao i banjalučke mažoretkinje.

tan2017-1-9_1411476_0

U defileu nisu učestvovali predstavnici Oružanih snaga BiH – Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka. Njih 46 su prethodno predali raport predsedavajućem Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću na Trgu Krajine u Banjaluci, gde su ostali postrojeni i tokom parade, ali u njoj nisu učestvovali.

Prethodno je komandant NATO štaba u BiH Žizel Vilc upozorila da bi učešće pripadnika OS BiH u svečanostima povodom Dana RS bilo nezakonito, jer je Ustavni sud BiH osporio 9. januar kao datum obeležavanja Dana RS.

Defile je zvršen na Trgu Krajine, gde se nalazili predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić i najviši zvaničnici Republike Srpske – predsednik RS Milorad Dodik, predsednik parlamenta Nedeljko Čubrilović, premijerka Željka Cvijanović i ministri u Vladi RS.

Osim srpskih zvaničnika na bini je bio i Darko Mladić, sin haškog optuženika i bivšeg komandanta Vojske RS generala Ratka Mladića.

Po završetku parade okupljenima se obratio predsednik RS Milorad Dodik, koji je istakao da Republika Srpska „ima nameru da živi i slavi svoj dan“.

„Republika Srpska je stvorena kao odgovor na zov srpskog naroda da se na ovim prostorima ostvari sloboda“, rekao je Dodik.

Predsednik RS je istakao da srpski narod u BiH da živi i slavi svoj dan, ali isto tako i da žive zajedno sa drugima i sa njima dele mir i slobodu.

„Nikada nećemo odustati od Republike Srpske“, naglasio je Dodik.

Predsednik Republike Srpske ranije danas je izjavio da taj entitet niko neće zadržati u Bosni i Hercegovini (BiH) ako mu ne budu vraćena izvorna ovlašćenja pedviđena Dejtonskim mirovnim sporazumom. On je rekao da je RS „primarno zainteresovana“ za vraćanje tih nadležnosti.

„Pošto su ta ovlaštenja ukidana odlukama visokih predstavnika mimo Dejtonskog sporazuma, koji je kršen i odlukama stranih sudija, Srpska je odlučna da afirmiše svoja izvorna Dejtonska ovlašćenja“, rekao je Dodik novinarima ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Govoreći o današnjoj proslavi 25 godina od nastanka RS, on je ocenio da to potvrđuje da je RS uspela da opstane u gotovo nemogućim uslovima i okolnostima ogromnog međunarodnog interevencionizma, koji je delovao na bazi bošnjačke vizije o tome kako BiH treba da izgleda.

„Danas, 25 godina posle, RS je odlučna da živi svoj život kao država i odlučna je da u skladu sa Dejtonskim sporazumom upražnjava svoja izvorna prava“, rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, to je međunarodno pravo RS, pri čemu delovanje međunarodnih predstavnika i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH ne može biti „mera slobode“ ovog entiteta BiH.

„To je mera neslobode za nas i zato ćemo mi odlučno odbaciti svaki pokušaj nametanja kvazi odluka donesenih u Ustavnom sudu BiH“, rekao je predsednik RS.

Republika Srpska danas obeležava Dan Republike, kao i 25 godina postojanja. Svečanosti prisustvuju najviši zvaničnici Republike Srpske, srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, članovi Vlade Srbije, kao i patrijarh Irinej.

Najavljen je i dolazak princa Aleksandra Karađorđevića.

Program obeležavanja Dana Republike počeo je programom za decu na Trgu Krajine.

Bijeljina

Ustavni sud BiH je u novembru 2015. godine osporio odredbe Zakona o praznicima, smatrajući da je obeležavanje Dana Republike 9. januara neustavno i diskriminatorsko za građane ovog entiteta koji nisu Srbi.

RS istog dana proslavljala krsnu slavu – Svetog arhiđakona Stefana, a sam 9. januar bio je sporan jer su na taj dan 1992. godine tadašnji srpski poslanici u parlamentu Republike BiH doneli odluku o formiranju Srpske republike Bosne i Hercegovine, koja je kasnije preimenovana u Republika Srpska.

Vlasti RS su u septembru prošle godine održale referendum na kojem je velika većina građana podržala da 9. januar i dalje bude obeležavan kao Dan Republike.

Održavanje referenduma prethodno je zabranio Ustavni sud BiH.

Pošto su iz Zakona o praznicima RS izbačene odredbe koje se odnose na 9. januar kao Dan Repubike, entitetski parlament je usvojio novi Zakon o Danu RS prema kojem 9. januar i dalje ostaje Dan Republike, s tim što je ovaj praznik sekularnog karaktera i njegova proslava nije obavezujuća.

Ugljevik

U Banjaluci je i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, koji je sinoć i jutros predvodio molitve povodom pravoslavnog praznika – Svetog arhiđakona Stefana, ali ove godine, za razliku od ranijih, crkveni obred nije u zvaničnom programu manifestacije.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da će više od hiljadu policajaca biti uključeno u obezbeđenje obeležavanja Dana RS.

KOMENTARI5 komentara

 1. Vladek says:

  Zivela Republika Srbska !!!!

 2. Gojko says:

  Ove vojnike i oficire je trebao predvoditi ratni komandant Ratko Mladic Srpski Junak Zivela Republika Srpska.

 3. Vidoje Marjanović says:

  ŽIVELA SRBSKA REPUBLIKA VASKOLIKOG SRBSTVA DIKA!

 4. SRBIN says:

  Dan Republike Srpske, 9. januar 2017. https://www.youtube.com/watch?v=oGo7JhxEDLE

 5. Rusofil says:

  Živela REPUBLIKA SRPSKA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *