Obeležena godišnjica smrti kneza Miloša Obrenovića

Obeležena godišnjica smrti kneza Miloša Obrenovića

26 septembra 2013

milos_obrenovic_vr_227611325U organizaciji Odbora Vlade Srbije za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova, danas je u Beogradu, u Sabornoj crkvi, obeležena 153. godišnjica smrti Miloša Obrenovića, vođe Drugog srpskog ustanka i utemeljitelja dinastije Obrenović.

Pomen knezu Milošu služio je vikar patrijarha Srpske pravoslavne crkve Jovan Ćulibrk iz sasluženje sveštenika Saborne crkve.

Lovorove vence na grobnicu u kojoj počiva knez Miloš položili su predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije.

Knez Miloš Veliki vladao je od 1815. do 1839. godine i od 1858. do 1860. godine i bio je jedan od najznačajnijih novovekovnih srpskih vladara.

Za predvodnika Drugog srpskog ustanka izabran je na Cveti, 23. aprila 1815. godine, u Takovu kod Gornjeg Milanovca.

Vladavinu Miloša Obrenovića obeležili su postepeno uspostavljanje autonomije Beogradskog pašaluka u okviru Osmanskog carstva, kao i zavođenje lične vlasti i sukobi sa političkim protivnicima.

Bio je veliki protivnik donošenja Ustava koji bi ograničio njegovu apsolutnu vlast, ipak 1835. biva donet Sretenjski ustav, nakon čega počinje zaoštravanje unutrašnjopolitičke krize koja kulminira 1838. godine donošenjem takozvanog Tuskog ustava i abdiciranjem kneza Miloša.

Nakon svrgavanja kneza Aleksandra Karađorđevića, knez Miloš se po drugi put našao na srpskom prestolu, i to od 1858. do svoje smrti 26. septembra 1860. godine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *