ОБЕЛОДАЊЕНО: Ево колико злата има Србија

OBELODANJENO: Evo koliko zlata ima Srbija

11 oktobra 2020

Srbija danas ima oko 32 tone zlata. U evrima – to je 1,66 milijardi. U polugama – 2.500 komada. Ako biste ih poređali u jedan neprekidni niz, ovaj zlatni voz bio bi dugačak oko 450 metara, odnosno mogli biste da napravite pravu zlatnu žicu koja bi se prostirala kroz više od pola glavne beogradske „štrafte“, Knez Mihailove ulice.To je dužina oko četiri fudbalskih igrališta, možemo reći i dužina četiri beogradske Marakane, piše Blic.

NBS oko 96 odsto zlatnih rezervi čuva u obliku poluga, a jedna poluga je teška 12,5 kilograma. Krajem novembra prošle godine Srbija je imala 21 tonu zlata, ali je tada Narodna banka Srbije kupila još devet tona. Da NBS treba da radi na povećanju zlatnih rezervi više puta se moglo čuti iz samog vrha vlasti, pa je tako i predsednik Srbije Aleksandar Vučić javno govorio da više zlatnih poluga znači i veću sigurnost zemlje, a gotovo iste poruke slali su i lideri mnogih zemlja u regionu.

Tako je Poljska u svoju zemlju povratila 100 tona, a na povećanju „kućnih rezervi zlata“ vrlo ozbiljno rade Mađarska, Rumunija, Slovačka i Turska. Inače, zlato kod pojedinih velikih sila čini čak 70 odsto njihovih ukupnih deviznih rezervi.

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju septembra 13 milijardi evra. Od toga su oko 12,7 procenata deviznih rezervi činile rezerve u zlatu – 32,12 tona zlata ukupne vrednosti 1,66 milijardi evra ili oko 1,95 milijardi dolara.

Zlato se gotovo u celosti (oko 96 odsto) čuva u obliku zlatnih poluga, dok se svega oko 4 procenta čuva u formi kovanog zlata. Od ukupne količine zlata, u trezoru NBS se nalazi oko dve trećine, dok se otprilike jedna trećina nalazi na računima NBS u inostranstvu, kod najeminentnijih i sigurnih institucija. Time je postignuta diversifikacija mesta držanja zlatnih rezervi, što dodatno jača njihovu sigurnost, navode iz NBS.

Računica: Evo koliko poluga stane u tonu

Ako vam je, gledajući filmove, nekada izgledalo čudno što tako mala poluga može ozbiljno da namuči nekoga ko je prenosi, stvari će vam biti jasnije kada čujete koliko je teška.

Naime, prosečna težina jedne zlatne poluge iznosi 12,5 kilograma, tako da jednu tonu zlata čini oko 80 poluga. Kada je reč o dimenzijama zlatnih poluga koje se čuvaju u trezoru Narodne banke Srbije, one iznose 17,78 X 9,21 X 4,45 cm. Finoća zlata od kojeg su izlivene iznosi 999/1000, odnosno njihov sadržaj predstavlja 99,9 odsto čistog zlata.

Ovaj plemeniti metal služi kao garancija poverenja u centralnu banku, naročito u izazovnim vremenima. Osim toga, na ovaj oblik aktive je teže uticati kroz politike kamatnih stopa različitih monetarnih vlasti, dok ono uobičajeno služi kao oblik zaštite od inflacije na duži rok.

Takođe, niska korelacija zlata sa tradicionalnim oblicima aktive u kojima se drže devizne rezerve, poput američkog dolara, čini zlato korisnim u svrhu dodatne diversifikacije portfelja.

KOMENTARI7 komentara

 1. Avangard-Kinzal says:

  Znam da hrvatijanci nemaju ni gram jer su im maznuli sve njihovi prijatelji nemci 😚

 2. Ivana says:

  O pa dobrano ste opelješili Srbiju samo tako bando lopovska.

 3. milorad3 says:

  malo je to nedovoljno za likvidnost i pokriće minimalnog novca u opticaju 200-300 tona je minimum za srbiju,kada budemo morali da predjemo na monetarni sistem sa zlatnom podlogom a to će biti USKORO.Jeftinije nam je bilo da smo kupovali zlato nego da držimo većinu našeg budućeg EMISIONOG kapitala u stranim valutam SA ZLATNOM podlogom kao NAŠU garanciju SOPSTVENOG novca za unutrašnju upotrebu PLUS države koje imaju VIŠE zlata u trezorima od emisione potrebe će automatski imati i KONVERTIBILNU VALUTU.Dobra strana je što imamo mogućnost prečeg otkupa iz bora iz sopstvenih rudnih rezervi ali to neće biti JEFTINO.Zato što pre počnemo da kupujemo zlato iz bora od kineza to bolje za nas, jer kako stvari idu teško da će BILO KO želeti da prodaje zlato iz trezora.Teko će da nastane ZLATNA POMAMA kad dolar počne ozbiljnije da pada mada je već u najavi nestabilnost tog FIAT novca i on će biti sve jeftiniji,što nikako neće pomoći amerikancima da imaju jeftionji izvoz jer oni realno NIŠTA sem oružja ni ne izvoze od robe široke potrošnje a to će biti VELIKI MINUS jer sve usisivaće i fenove će motrati da uvoze i biće to mnogo skuplje za stanovništvo nego što je sada,čime će automatski standard dodatno da imse sroza.ZLATNI VEK USA je PROŠAO dolazi vreme PRAVOG ZLATA.

  • Avangard-Kinzal says:

   Milorade, jesi li ti završio ekonomski fakultet? Mislim pošto vidim da voliš da pričaš o monetarnoj ekonomiji. Ako jesi onda si star najmanje 80 godina i nisi pratio šta se u monetarnoj sferi dešava od '71. NEMA više zlata kao osnove za masu novca u opticaju i konvertibilnost. Zlata ima premalo i to je razlog da je Zlatni standard zamenjen Fiatom. Ako Rusi i Kinezi kupuju zlato zbog uvođenja neke vrste Zlatnog standarda, to neće biti klasični ZS nego neka varijanta u kojoj neće biti moguće konvertovati dal' Fiat ili elektronski novac,šta već bude u opticaju jer fizički zlatnici sigurno neće biti, za fizičko zlato. Za sad oni kupuju zlato iz razloga što žele da unište USD pa ga izbacuju iz upotrebe i rezervi u svojim centralnim bankama. Isto tako nemam pojma od kud tebi ideja da je Srbiji dosta 200-300 t zlata da funkcionira pokrivenost??? Slobodno napiši izvor tog podatka mada ja mislim da to ni oni u centralnoj banci ne znaju kad bi ih pitali ( naravno ne mislim na Tabakovićku i slične "stručnjake" nego na nekoliko preostalih ljudi koji tamo rade jer paraziti trebaju i neke stručnjake kad ima konkretan posao da se odradi).

 4. Rista says:

  Pa nije loše. Mislim za onog sledećeg koji će zbrisati nakon napada na Srbiju i odneti tih par tona kojekude. A to mu znači ulažemo bele pare da nekome jednog dana zabelimo crne dane. Skupljamo već par vekova i uvek neko skloni to zlato na sigurnije mesto. To ti par kamiona ili jedan vagon. Ako da mi tih par tona zamenimo sa Rusima. Mi njima malo zlata oni nama malo Topova sa Navarona?

 5. Nine says:

  Ma nije stvar u tome koliko zlata danas ima u rezervi (u NBS) nego je pitanje može li nam vlast odgovoriti gde je nestalo 45 tona srpskog zlata iz banke u Bazelu, o čemu je govorila i bajna guvernerka? Možda bi na to pitanje mogao odgovoriti današnji Vučićev savetnik Mlađan Dinkić, čijom je zatvorskom košuljom sa brojem 1 iza skupštinske govornice Vučić mahao dok je bio opozicionar. Jorgovanika viceguvernerka je do skora bila Dinkićeva desna ruka Dijana Dragutinović. Mogla je i nju priupitati gde je isparilo toliko zlato gospođa koja se pre guvernerskog posla bavila astrologijom.

 6. Kosovac says:

  „Od ukupne količine zlata, u trezoru NBS se nalazi oko dve trećine, dok se otprilike jedna trećina nalazi na računima NBS u inostranstvu, kod najeminentnijih i sigurnih institucija. Time je postignuta DIVERSIFIKACIJA mesta držanja zlatnih rezervi, što dodatno jača njihovu sigurnost, navode iz NBS“. ………………..Trećina tog srpskog zlata se nalazi van Srbije, pretpostavite gde. Pa kod sorošoida naravno, oni su najbolji stručnjaci za zlato. I ono predstavlja verovatno Depozit, jer samo budala može da čuva zlato kod „eminentnih“ čuvara zlata. Znači, kao da Srbija nema tu trećinu, začas mogu satrapi da je „zamrznu“. Hajde da napravimo eksperiment, pa zatražimo da se to „deponovano“ zlato prenese u Srbiju. Bilo bi interesantno. ……………….Nije „diversifikacija“, već je „diverzifikacija“. Kao „diverzija“. Ovaj sorošoidni novogovor je mnogo zgodan kada neku glupost treba da zavije u oblande – pa se ta glupost predstavi kao naučna činjenica. Zato je ova diverzifikacija srpskog zlata prava stvar: Deo čuvaš u NBS, a deo daš lopovima, oni su pravi stručnjaci za čuvanje zlata. I usput paziš da ti neko ne napravi diverziju u Narodnoj Banci Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *