ОБЕЛОДАЊЕНО: Ево шта су Американци обећали Ердогану! ОПЕТ СУ ИЗДАЛИ КУРДЕ

ОБЕЛОДАЊЕНО: Ево шта су Американци обећали Ердогану! ОПЕТ СУ ИЗДАЛИ КУРДЕ

18 октобра 2019

АМЕРИКАНЦИ су још једном – за непуне две недеље – издали Курде.

Договорили су се са Турском да на 120 сати обустави операцију „Извор мира“ да би – како је објаснио потпредседник САД Мајк Пенс – Радничка партија Курдистанамогла да повуче своје одреде са територија које Анкара жели да претвори у своју зону безбедности на северу Сирије.Пенс је ово рекао на зеједничкој конференцији за медији се Реџепом Тајипом Ердоганом и наставио:

„Драго ми је што могу – захваљујући ефектном руковођењу председника Трампа и чврстим односима Турске и САД –да објавим да смо се доворили да турска армија обустави ватру у Сирији. Турска ће обуставити `Извор мира` на 120 сати да би снаге РПК могле да напусте зону безбедности“.

Пенс је додао да се америчка администрација у сталном контакту са курдским Снагама демократске Сирије и да ће бити осигурано њихово безбедно повлачење.

По његовим речима, Турска се обавезала да ће оставити на миру пригранични сиријски град Кобани, а Вашингтон и Анкара су се договорили да на севру Сирије буде створена зона безбедности.

Курди ће морати да се од сиријско-турске границе одмакну 32 километра.

Пенс је такође саопштио да су Курди САД обећали да ће поштовати договор Вашингтона са Анкаром. И прогласио да ће Вашингтон укинути претходних дана уведене санкције Турској.

Сам Трамп је Ердогана – променивши позицију за мање од 24 сата – назвао својим пријатељем.

Навео је да је договор који су Пенс и Мајк Помпео данас постигли у Анкари био могућ и пре три дана, али да га не би било ни данас да у међувремену није дошло „мало оштре љубави“.Вашингтон је Ердогану фактички омогућио да остваре без рата оно што би морали операцијом „Извор мира“.

Курди су фактички присиљени да положе оружје. Да ствари стоје управо овако – нагласио је шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу:

„Договорено је да снаге сиријских Курда предају тешко наоружање и да буду уништене све њихове фортификације“.

KOMENTARI4 коментара

 1. Jura iz Samobora says:

  Jenkiji su majstori! Da mogu, sad bi im platil cugu

 2. Косовац says:

  Потпредседник Мајк Пенс и државни секретар Мајк Помпео, су у Анкари успешно завршили Мисију, захваљујући Визији са којом су дошли. ……….Иначе, вођени су разговори и о остварењу Визије у вези базе Инџирлик. Без резултата, али је ипак та Визија веома помогла да се оствари Мисија о прекиду ватре

 3. Miraš says:

  Erdogan novinarima : „Ono čemu smo težili ostvarilo se juče. Rezultat pregovora sa Pensom je jučerašnja zajednička izjava od 13 tačaka. Teroristička organizacija će napustiti zonu bezbednosti široku 32 kilometra i dugu 444 kilometra sa zapada na istok, kako smo se i dogovorili. U utorak ću razgovarati sa Putinom o sledećoj fazi. Nadam se da će na taj način uspeti u potpunosti da se ostvare svi ciljevi postavljeni u okviru naše operacije“.

 4. Miraš says:

  Ердоган: Ако сигурна зона би обухватала сиријске покрајине Рака и Деир ез Зор, у том случају два милиона избеглица би могло да се врати у Сирију. ... Ердоган се држи ранијег плана да значајно смањи број избеглица пореклом из Сирије у Турској. А преосталих око 1,6 милиона избеглица не помиње. Највероватније чува их ако затребају за Еуропу, да има са чим да поспрема и Еуропу слично као Сирију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u