ОБЕЛОДАЊЕНО: Ево шта су Американци обећали Ердогану! ОПЕТ СУ ИЗДАЛИ КУРДЕ

OBELODANJENO: Evo šta su Amerikanci obećali Erdoganu! OPET SU IZDALI KURDE

18 oktobra 2019

AMERIKANCI su još jednom – za nepune dve nedelje – izdali Kurde.

Dogovorili su se sa Turskom da na 120 sati obustavi operaciju „Izvor mira“ da bi – kako je objasnio potpredsednik SAD Majk Pens – Radnička partija Kurdistanamogla da povuče svoje odrede sa teritorija koje Ankara želi da pretvori u svoju zonu bezbednosti na severu Sirije.Pens je ovo rekao na zejedničkoj konferenciji za mediji se Redžepom Tajipom Erdoganom i nastavio:

„Drago mi je što mogu – zahvaljujući efektnom rukovođenju predsednika Trampa i čvrstim odnosima Turske i SAD –da objavim da smo se dovorili da turska armija obustavi vatru u Siriji. Turska će obustaviti `Izvor mira` na 120 sati da bi snage RPK mogle da napuste zonu bezbednosti“.

Pens je dodao da se američka administracija u stalnom kontaktu sa kurdskim Snagama demokratske Sirije i da će biti osigurano njihovo bezbedno povlačenje.

Po njegovim rečima, Turska se obavezala da će ostaviti na miru prigranični sirijski grad Kobani, a Vašington i Ankara su se dogovorili da na sevru Sirije bude stvorena zona bezbednosti.

Kurdi će morati da se od sirijsko-turske granice odmaknu 32 kilometra.

Pens je takođe saopštio da su Kurdi SAD obećali da će poštovati dogovor Vašingtona sa Ankarom. I proglasio da će Vašington ukinuti prethodnih dana uvedene sankcije Turskoj.

Sam Tramp je Erdogana – promenivši poziciju za manje od 24 sata – nazvao svojim prijateljem.

Naveo je da je dogovor koji su Pens i Majk Pompeo danas postigli u Ankari bio moguć i pre tri dana, ali da ga ne bi bilo ni danas da u međuvremenu nije došlo „malo oštre ljubavi“.Vašington je Erdoganu faktički omogućio da ostvare bez rata ono što bi morali operacijom „Izvor mira“.

Kurdi su faktički prisiljeni da polože oružje. Da stvari stoje upravo ovako – naglasio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu:

„Dogovoreno je da snage sirijskih Kurda predaju teško naoružanje i da budu uništene sve njihove fortifikacije“.

KOMENTARI4 komentara

 1. Jura iz Samobora says:

  Jenkiji su majstori! Da mogu, sad bi im platil cugu

 2. Kosovac says:

  Potpredsednik Majk Pens i državni sekretar Majk Pompeo, su u Ankari uspešno završili Misiju, zahvaljujući Viziji sa kojom su došli. ……….Inače, vođeni su razgovori i o ostvarenju Vizije u vezi baze Indžirlik. Bez rezultata, ali je ipak ta Vizija veoma pomogla da se ostvari Misija o prekidu vatre

 3. Miraš says:

  Erdogan novinarima : „Ono čemu smo težili ostvarilo se juče. Rezultat pregovora sa Pensom je jučerašnja zajednička izjava od 13 tačaka. Teroristička organizacija će napustiti zonu bezbednosti široku 32 kilometra i dugu 444 kilometra sa zapada na istok, kako smo se i dogovorili. U utorak ću razgovarati sa Putinom o sledećoj fazi. Nadam se da će na taj način uspeti u potpunosti da se ostvare svi ciljevi postavljeni u okviru naše operacije“.

 4. Miraš says:

  Erdogan: Ako sigurna zona bi obuhvatala sirijske pokrajine Raka i Deir ez Zor, u tom slučaju dva miliona izbeglica bi moglo da se vrati u Siriju. ... Erdogan se drži ranijeg plana da značajno smanji broj izbeglica poreklom iz Sirije u Turskoj. A preostalih oko 1,6 miliona izbeglica ne pominje. Najverovatnije čuva ih ako zatrebaju za Europu, da ima sa čim da posprema i Europu slično kao Siriju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *