ОБЕЛОДАЊЕНО – НАПАД НА ШРИ ЛАНКИ ЈЕ ОСВЕТА: Ево због чега!

OBELODANJENO – NAPAD NA ŠRI LANKI JE OSVETA: Evo zbog čega!

23 aprila 2019

Preliminarni rezultati istrage masakra na Šri Lanki pokazuju da je serija bombaških napada zapravo čin odmazde zbog terorističkog napada na Novom Zelandu koji se dogodio 15. marta ove godine, javlja agencija AFP.

Ovu informaciju izneo je pred parlamentom Šri Lanke zamenik ministra obrane Ruvan Vijevardene. Rojters prenosi da je zamenika ministra rekao i da su dve domaće islamističke organizacije, uključujući NTJ (National Thowheeth Jama’ath) odgovorne za napad.Podsećamo, teroristički napad na Novom Zelandu dogodio se nešto više od mesec dana pre serije napada bombaša samoubica na Šri Lanki.

U prvom napadu mete su bile džamije, a žrtve uglavnom muslimani, dok su u drugom napadu mete bile crkve i hoteli, a najveći broj žrtava bili su katolici koji su tog dana obeležavali Uskrs prema Gregorijanskom kalendaru.

U napadima su korišćena različite oružja. Na Novom Zelandu napadači su automatskim puškama pucali po ljudima tokom molitve, dok su napadači sa Šri Lanke koristili eksplozive.

Drugi napad bio je mnogo smrtonosniji od prvog. Na Šri Lanki je prema poslednjim informacija ubijeno 321 osoba, dok je na Novom Zelandu stradalo 50 ljudi.

Napad na Novom Zelandu

U dve masovne pucnjave 15. marta 2018. ubijeno je 50 ljudi. Meta su bile dve džamije u gradu Krajstčerč.

Jedan od napadača, Australijanac Brenton Tarant, ušao je u džamiju sa automastskim puškama na čijim šanžerima su bila ispisana i imena na ćilici i počeo da puca po vernicima koji su se molili.

Tarant je tokom napada ispalio više od 100 hitaca unutar džamije, a ceo napad prenosio je uživo na društvenoj mreži Fejsbuk.

Napad na Šri Lanki

U tri grada na Šri Lanki 21. aprila dogodilo se ukupno osam eksplozija u kojima je ubijeno, prema poslednjim informacijama 310 osoba, a više od 500 povređeno.

Prvih šest eksplozija dogodilo se u istom trenutku u tri crkve i tri luksuzna hotela. Na meti bombaša bile su crkve Svetog Antonija u Kolombu, zatim Svetog Sebastijana u Negombu i jedna crkva u mestu Batikaloa u Istočnoj Provinciji. U trenutku napada vernici rimokatoličke crkve prisustvovali su uskršnoj misi. Istovremeno su napadnuta i tri luksuzna hotela u kojim uglavnom odsedaju stranci.

Sedma i osma eksplozija dogodile su se i u predgrađu prestonice nekoliko sati kasnije. Jedna od meta bio je manji lokalni hotel.

(Blic)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Vojna i ojdesve says:

    Masonsko ludilo 33 stepen psihopatsko poremechanje... Albert pajk. Trechi svetski rat...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *