Obični građani Amerike se slažu sa Putinom

Obični građani Amerike se slažu sa Putinom

14 септембра 2013

putin--621x414Posle članka Vladimira Putina objavljenog u listu The New York Times kod 80% Amerikanaca se poboljšao odnos prema Rusiji. Stanovnici SAD su podržali ruskog predsednika u mirnom regulisanju sirijskog konflikta. O ovome se može suditi na osnovu komentara internet-korisnika koje su ostavili u društvenim mrežama.

Članak Vladimira Putina je izazvao masu diskusija među građanima SAD. Sudeći po komentarima na internetu većina američkih korisnika podržava stav Rusije i Vladimira Putina u vezi s učestvovanjem SAD u sirijskom konfliktu. Komentari se uglavnom ponavljaju. Evo samo nekih od njih koji se mogu pročitati na fejsbuku:

Zanimljivo je saznati da Putin za zaštitu Amerike čini više nego naša sopstvena vlada. Skidam Vam kapu, Putine.“

„Evo, tako je Putin okončao Obamin rat. Putin koji je bivši saradnik KGB sprečio je dobitnika Nobelove nagrade za mir da započne rat u kojem bi poginulo na hiljade ljudi. Zanimljiv slučaj, zar ne?“

„Što više čitam i slušam o Putinu tim je jači utisak koji ostavlja na mene.“

„Znate kome realno verujem? Momku čistih namera i s jasnim shvatanjem morala. Onome ko se stvarno brine za sreću Američkih Država – Vladimiru Putinu!“

U članku koji je bio objavljenu četvrtak šef ruske države se direktno obratio američkom narodu i objasnio je da niko ne sumnja u to da je u Siriji primenjen otrovni gas. Međutim, postoje sve osnove da se smatra da ga nije upotrebila vojska vlade, već da su to učinile snage opozicije. Teroristi su preduzeli ovaj korak kako bi izazvali intervenciju u zemlji. Udar Vašingtona će dovesti do velikog broja nevinih žrtava. I samo odustajanje od vojne operacije će pomoći da se spasu životi Sirijaca i da se učvrsti međusobno poverenje u međunarodnim odnosima, kaže se u članku. Većina Amerikanaca deli mišljenje ruskog predsednika, ističe politikolog, potpredsednik Centra za modelovanje strateškog razvoja Grigorije Trofimčuk.

Putinov članak u New York Times je uticao na situaciju – stvorio je mogućnost za to da Amerikanci ne nanesu udarac Siriji. Članak je zvučao zanimljivo, ubedljivo. Pritom su u njemu pomenuti krajnje važni momenti. Jedan od njih je o izuzetnosti američke nacije. Sve ove stvari zajedno su imale određenog uticaja na američko društvo.

Širok odjek u javnosti SAD izazvala je i izjava Vladimira Putina o tome da su svi narodi jednaki i da u međunarodnim odnosima nema pretenzija na isključivost. Američki internet-korisnici su se s tim složili. Evo samo jednog od komentara: „Putin je u pravu – nismo „izuzetni“. To je jednostavo Obamina propaganda koja nas odvaja od naroda iz ostalog sveta. Treba da budemo svesni da smo svi međusobno povezani i jedinstveni.“

Članak se nije svideo jedino američkim političarima. Senator-republikanac, predstavnik države Arizone, Džon Mekejn je članak ruskog predsednika nazvao „uvredom intelekta svih Amerikanaca“. Istina, sami Amerikanci nisu tog mišljenja, ističe glavni urednik portala „Tera Amerika“ Boris Mežujev:

Ima mnogo dobronamernih ocena, i to od ljudi od kojih se to nije očekivalo. Donald Tramp je, na primer, neočekivano izrazio simpatije o ovom članku. Rusija ima prava da tako govori zato što je učinila nešto realno kako bi sprečila vojni sukob, a što je glavno, izvela je američku politiku iz ćorsokaka. Obama nije znao šta da radi.

Nakon što je Rusija predložila plan o predaji sirijskog hemijskog oružja pod kontrolu međunarodne zajednice pojavile su se realne šanse da SAD ne bombarduje Damask. Želeli bismo da verujemo da će američke vlasti iskorisiti ovu mogućnost.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u