ОБИСТИНИЛЕ СЕ ЦРНЕ СЛУТЊЕ ЛАЗАНСKОГ О НАТО ПАKТУ

OBISTINILE SE CRNE SLUTNJE LAZANSKOG O NATO PAKTU

27 januara 2020

NATO se raspoređuje na granicama Rusije, a ruska vojska opet je formirala Prvu tenkovsku armiju, jača snage na zapadnom pravcu, zaustavljen je proces prelaska sa divizijskog na brigadni sistem.

Naučni skup „Lekcije Ogarkova“, koji organizuje Centar za analize strategija i tehnologija iz Moskve, 30. oktobra ove godine, biće posvećen upravo temama širenja NATO-a.Maršal Sovjetskog Saveza Nikolaj Vasiljevič Ogarkov bio je načelnik Generalštaba oružanih snaga Sovjetskog Saveza u periodu od 1977. do 1984. godine. On je bio tvorac nove sovjetske vojne doktrine „Operativni manevar“, koja je nastala kao sovjetska reakcija na NATO doktrinu „Vazdušno-kopnena bitka 2000“, čiji je kreator bio tadašnji vrhovni komandant NATO-a, američki general Bernard Rodžers.

Maršal Ogarkov se uvek zauzimao da Sovjetski Savez mora da ima najsnažnije vojne formacije upravo u evropskom delu SSSR-a, jedinice koje mogu da brzo reaguju. Bio je protiv prelaska sa divizijskog na brigadni sistem, posebno je bio protiv ukidanja krupnih tenkovskih formacija, bio je protiv ulaska sovjetske armije u Avganistan, slovio je za pravog intelektualca među vojnicima, bio je verovatno tada i najobrazovaniji sovjetski oficir.

No, Politbiro KP SS odlučivao je o svemu, pa i o tim vojnim pitanjima. Posle funkcije načelnika Generalštaba, maršal Ogarkov je imenovan na položaj vrhovnog komandanta Zapadnog fronta, što se tada smatralo jačom vojnom pozicijom od načelnika Generalštaba.

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski je u zagrebačkim medijima svojevremeno puno pisao o stavovima i idejama maršala Ogarkova, a prvi je u svetu, u „Vjesniku“, objavio i objasnio novu poziciju maršala Ogarkova kao komandanta Zapadnog fronta. Taj tekst Lazanskog je dva dana kasnije preneo nemački list „Velt“.

Lazanski se pridružio organizacionom komitetu naučnog skupa koji je 23. januara 2020, položio vence na grob maršala Ogarkova na Novodevičevskom groblju u Moskvi. Vence su položili bivši načelnik Generalštaba ruske vojske general Balujevski, inače idejni tvorac akcije ruskih snaga na aerodromu Priština 1999, zamenik generalnog sekretara ODKB Pjotr Tihonovski i vojni ataše Belorusije, pukovnik Jevgenij Artemenko.

KOMENTARI4 komentara

 1. M says:

  Rusi organiziraju naučni skup posvećen širenju NATO-a na Ruske granice!?!Interesantno!A pametne zaključke na tu temu može im iz rukava u tren oka istresti pola komentatora ovdje!Ukratko,mislim da će Ruski komandant Zapadnog fronta,biti sretan kad počnu velika shranjha na Blistoku!Ili negdje drugdje u blizini Rusije!Jer će i on imati tada otvorena vrata da učini nešto!Bez toga,Rusi će bit napadnuti prvi,iznenadno i kvalitetno,i neće se moći(stići)obraniti,čak ni adekvatno odgovoriti!

  • da da says:

   Ne da će moći odgovoriti,već napadaču sledi kraj na ovome svetu,kao da nikad postojao nije.

  • Slobodanka says:

   Ništa ti ne razumeš. Komandant zapadnog fronta Rusije nema zadatak da napada i osvaja Evropu. Ali zapadni front iz Evrope (SAD i NATO) protiv Rusije to želi, samo je preslab taj jedan front iz Evrope za osvajanje Rusije. Zato su SAD i NATO otvarali frontove na jugu > na Bliskom istoku i u srednjoj Aziji. Na jugu pokušali su i sa Gruzijom, Ukrajinom i Turskom pa ništa od toga. Sada Zapadu smeta trenutni rezultat na Bliskom Istoku pa se nadaju da nešto će tamo ponovo postići ako pojačaju pritiske na Rusiju iz Evrope na zapadni front Rusije.

 2. Istina says:

  Rusi će svakog napadača na njihovu zapadnu teritoriju sravnati sa zemljom. Neka samo nadju razlog, u svakom primeru ko god da krene pašće pred granicom Rusije jedno 50 km...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *