ОБИСТИНИЛЕ СЕ ЦРНЕ СЛУТЊЕ ЛАЗАНСKОГ О НАТО ПАKТУ

ОБИСТИНИЛЕ СЕ ЦРНЕ СЛУТЊЕ ЛАЗАНСKОГ О НАТО ПАKТУ

27 јануара 2020

НАТО се распоређује на границама Русије, а руска војска опет је формирала Прву тенковску армију, јача снаге на западном правцу, заустављен је процес преласка са дивизијског на бригадни систем.

Научни скуп „Лекције Огаркова“, који организује Центар за анализе стратегија и технологија из Москве, 30. октобра ове године, биће посвећен управо темама ширења НАТО-а.Маршал Совјетског Савеза Николај Васиљевич Огарков био је начелник Генералштаба оружаних снага Совјетског Савеза у периоду од 1977. до 1984. године. Он је био творац нове совјетске војне доктрине „Оперативни маневар“, која је настала као совјетска реакција на НАТО доктрину „Ваздушно-копнена битка 2000“, чији је креатор био тадашњи врховни командант НАТО-а, амерички генерал Бернард Роџерс.

Маршал Огарков се увек заузимао да Совјетски Савез мора да има најснажније војне формације управо у европском делу СССР-а, јединице које могу да брзо реагују. Био је против преласка са дивизијског на бригадни систем, посебно је био против укидања крупних тенковских формација, био је против уласка совјетске армије у Авганистан, словио је за правог интелектуалца међу војницима, био је вероватно тада и најобразованији совјетски официр.

Но, Политбиро KП СС одлучивао је о свему, па и о тим војним питањима. После функције начелника Генералштаба, маршал Огарков је именован на положај врховног команданта Западног фронта, што се тада сматрало јачом војном позицијом од начелника Генералштаба.

Амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански је у загребачким медијима својевремено пуно писао о ставовима и идејама маршала Огаркова, а први је у свету, у „Вјеснику“, објавио и објаснио нову позицију маршала Огаркова као команданта Западног фронта. Тај текст Лазанског је два дана касније пренео немачки лист „Велт“.

Лазански се придружио организационом комитету научног скупа који је 23. јануара 2020, положио венце на гроб маршала Огаркова на Новодевичевском гробљу у Москви. Венце су положили бивши начелник Генералштаба руске војске генерал Балујевски, иначе идејни творац акције руских снага на аеродрому Приштина 1999, заменик генералног секретара ОДKБ Пјотр Тихоновски и војни аташе Белорусије, пуковник Јевгениј Артеменко.

KOMENTARI4 коментара

 1. M says:

  Rusi organiziraju naučni skup posvećen širenju NATO-a na Ruske granice!?!Interesantno!A pametne zaključke na tu temu može im iz rukava u tren oka istresti pola komentatora ovdje!Ukratko,mislim da će Ruski komandant Zapadnog fronta,biti sretan kad počnu velika shranjha na Blistoku!Ili negdje drugdje u blizini Rusije!Jer će i on imati tada otvorena vrata da učini nešto!Bez toga,Rusi će bit napadnuti prvi,iznenadno i kvalitetno,i neće se moći(stići)obraniti,čak ni adekvatno odgovoriti!

  • da da says:

   Ne da će moći odgovoriti,već napadaču sledi kraj na ovome svetu,kao da nikad postojao nije.

  • Slobodanka says:

   Ništa ti ne razumeš. Komandant zapadnog fronta Rusije nema zadatak da napada i osvaja Evropu. Ali zapadni front iz Evrope (SAD i NATO) protiv Rusije to želi, samo je preslab taj jedan front iz Evrope za osvajanje Rusije. Zato su SAD i NATO otvarali frontove na jugu > na Bliskom istoku i u srednjoj Aziji. Na jugu pokušali su i sa Gruzijom, Ukrajinom i Turskom pa ništa od toga. Sada Zapadu smeta trenutni rezultat na Bliskom Istoku pa se nadaju da nešto će tamo ponovo postići ako pojačaju pritiske na Rusiju iz Evrope na zapadni front Rusije.

 2. Istina says:

  Rusi će svakog napadača na njihovu zapadnu teritoriju sravnati sa zemljom. Neka samo nadju razlog, u svakom primeru ko god da krene pašće pred granicom Rusije jedno 50 km...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u