ОБЈАВЉЕН ПЛАН САД: Ево како Пентагон планира да управља светом

OBJAVLJEN PLAN SAD: Evo kako Pentagon planira da upravlja svetom

6 jula 2015

1379377-army4 3234Pentagon je u sredu objavio Nacionalnu vojnu strategiju za 2015. godinu, plan na 24 strane za upravljanje svetom pomoću vojnih snaga. Iako je obraćanje u ovom izveštaju relativno suptilnije nego u ranijim dokumentima, odlučnost SAD da nastave sa unilateralnom politikom kroz nasilje ostaje očigledno i u novoj strategiji.

Iz dokumenta se ne može naslutiti ni trunka kajanja zbog dejstva u državama koje ni najmanje nisu predstavljale pretnju po američku nacionalnu bezbednost.

Nacionalna vojna strategija sakriva svoje namere iza varljivog pojma „nacionalne bezbednosti“. SAD ne započinju ratove protiv nevinih država koje poseduju velike količine prirodnih resursa, već samo rešavaju „bezbednosne izazove“ kako bi „zaštitile domovinu“ i „unapredile nacionalne interese“.

General Martin Dempsi iz Zajedničkog saveza šefova pokušava da pripremi Amerikance na beskonačni rat:

„Budući konflikti će biti sve češći, trajaće duže i odigravaće se na tehnički izazovnijem bojnom polju… Moramo biti u mogućnosti da se brzo adaptiramo na nove pretnje, istovremeno održavajući komparativnu prednost nad tradicionalnim… Duže kampanje će postati verovatnije od konflikata koji se brzo rešavaju… a kontrola eskalacije će postati sve teža“.

Rat, rat i samo rat. Tako Pentagon vidi budućnost. Za razliku od Rusije ili Kine koje imaju plan za integrisanu zonu slobodne trgovine između EU i Azije (Put Svile) koja će povećati zaposlenost, poboljšati vitalnu infrastrukturu i podiži životni standard, SAD vide samo smrt i uništenje. Vašington nema strategiju za bolju budućnost, već samo za rat. SAD nameravaju da održe svoj stisak na globalnoj moći kroz svoje najvrednije sredstvo – vojsku.

A protiv koga će se boriti?

„Strategija posebno proziva Iran, Rusiju i Severnu Koreju kao agresivne pretnje po mir u svetu. Takođe se pominje i Kina, ali se navodi da Obamina administracija želi da „podrži uspon Kine i ohrabri je da postane partner radi veće međunarodne bezbednosti“, uz dodatak da mora da se napravi razlika između Kine kao ekonomskog saveznika i Kine kao konkurenta u regionu.

Nijedna od ovih nacija ne želi direktan vojni sukob sa SAD ili njihovim saveznicima. Ipak, one predstavljaju ozbiljnu pretnju po bezbednost koju međunarodna zajednica pokušava da očuva kroz zajedničko delovanje“ – Defense News.

Kako tačno ove države predstavljaju pretnju po bezbednost ako ne žele sukob sa SAD?

Drugim rečima, nijedna od ovih država ne želi da ratuje protiv SAD, ali SAD žele da ratuju protiv njih. SAD misle da je opravdano da napadnu ove države zato što one poseduju velike količine resursa, zato što imaju veliki industrijski kapacitet ili zato što se nalaze u oblasti od geopolitičkog značaja za SAD. Dempsi smatra da su ovo sve dobri razlozi za konflikt pošto „predstavljaju pretnju po američku bezbednost“, odnosno umanjuju dominantnost SAD u svetu.

Nacionalna vojna strategija posebnu pažnju pridaje Rusiji, neprijatelju Vašingtona koji se usudio da brani svoje interese u susednoj Ukrajini. U izveštaju piše:

„Neke države pokušavaju da revidiraju ključne aspekte međunarodnog poretka i deluju na način koji preti našim nacionalnim bezbednosnim interesima. Iako je Rusija doprinela u odabranim oblastima bezbednosti kao što su broba protiv narkotika i terorizma, ona je takođe pokazala da ne poštuje suverenitet svojih suseda i da je voljna da iskoristi silu kako bi ostvarila svoje ciljeve. Ruske vojne akcije direktno i indirektno potčinjavaju regionalnu bezbednost. Ovakvo delovanje krši brojne sporazume koje je Rusija potpisala, obavezujući se da deluje u skladu sa međunarodnim normama“.

Rusija je predstavljena kao zla pošto je odbila da stoji mirno dok SAD ruše ukrajinsku vlast i organizuju građanski rat između različitih frakcija, postavljajući naciste na vrh vlasti i bacajući ukrajinsku ekonomiju u bankrot i siromaštvo. Zato Rusija mora biti kažnjena.

Međutim, da li to znači da Vašington ozbiljno planira da uđe u rat protiv Rusije?

U izveštaju postoji objašnjenje:

„U protekloj deceniji, naše vojne kampanje su se primarno sastojale od operacija protiv nasilnih ekstremističkih mreža. Međutim, danas i u skorijoj budućnosti moramo obratiti veću pažnju na dodatne izazove. Oni imaju sve veću sposobnost da smanje regionalnu slobodu kretanja i predstavljaju pretnju po našu domovinu. Naročito zabrinjava sve veći broj balističkih projektila, preciznih tehnologija, bespilotnih sistema, svemirskih i sajber sposobnosti, ali i oružja masovnog uništenja dizajniranog za suprotstavljanje vojnim prednostima SAD“.

Čini se kao da je Vašington već odabrao Rusiju za neprijatelja.

Nacionalna vojna strategija daje čitav spisak opravdanja za pokretanje ratova protiv (imaginarnih) neprijatelja SAD. Činjenica je da Pentagon vidi duhove tamo gde ih nema. Podsetimo se samo kako je napad na Irak opravdan zbog toga što Irak poseduje ogromne naftne rezerve koje predstavljaju pretnju po američku hegemoniju. Samim tim je Sadam morao da bude uklonjen, a milioni ljudi su morali biti ubijeni.

Šta god SAD rade je u redu, zato što oni to rade. Ničeg novog nema u ovoj novoj strategiji, samo je prepakovana u lepšu ambalažu.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. Keserovic D. says:

  A vojnici su im malo "jaci",ide debeli gmaz,pa strebercic sa naocarima,pa crnac ulicar,pa kepec,pa sve opet ponovo! ahahahahaha

 2. mija says:

  Svi putevi Amerike vode u Rusiju. Čak i kad preoravaju bombama male države, imaju na umu Rusiju i kako smanjiti njenu zonu uticaja i manevarski prostor. S druge strane, kad se vojsci i gradjanima priča o njihovoj ulozi i značaju u budućem ratu, to znači da rat samo što nije započeo. Neki američki vojni stručnjak proletos je nagovestio da bi 3. svetski rat mogao početi ovog leta. Izgleda da ludaci to ozbiljno misle.

 3. Za Srbiju says:

  Nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici, vrata će im biti širom otvorena.

 4. mister Tucoprc says:

  Webtribune.rs se opredelio za mišljenje da će da bude rat između Rusije i sad; tako da se to provlači u jako puno njihovih tekstova koji su "potpisani" samo sa webtribune a ne sa imenom autora, tako da su njihovi tekstovi upitni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *