ОБЈАВЉЕН РАЗГОВОР ЈЕЉЦИНА И КЛИНТОНА О ПУТИНУ: „На крају сам наишао на њега“

OBJAVLJEN RAZGOVOR JELJCINA I KLINTONA O PUTINU: „Na kraju sam naišao na njega“

31 avgusta 2018

Na sajtu biblioteke „Bil Klinton“ objavljeni su transkripti telefonskih razgovora između Borisa Jeljcina i njegovog američkog kolege iz 1999. godine, u kojima se vidi da je prvi predsednik Rusije lično informisao Klintona da je za svog naslednika izabrao Vladimira Putina.

Jeljcin je tokom razgovora 8. septembra izrazio uverenje da će novi lider zemlje dobiti podršku građana.Prvi ruski predsednik priznao je da mu je trebalo mnogo vremena da razmisli ko bi mogao 2000. godine da stane na čelo zemlje. Neko vreme on nije mogao da pronađe nijednog kandidata.

„Na kraju sam naišao na njega, to je Putin“, saopštio je Jeljcin Klintonu.

Prvi ruski predsednik je objasnio da je proučio Putinovu biografiju, njegove veze i interese, posle čega je shvatio da je on pouzdan čovek koji se dobro razume u svoju oblast odgovornosti.

Kao pozitivne kvalitete Putina, Jeljcin je naveo da je on „solidan i jak“, a takođe „veoma društven“.

Jeljcin je istakao da je uveren da će se njegov američki kolega uveriti da će novi lider zemlje biti „visoko kvalifikovani partner“.

Drugi razgovor

Dva meseca kasnije, 19. novembra, Jeljcin je izrazio uverenje da će upravo Putin postati predsednik Rusije.

Na Klintonovo pitanje ko će pobediti na predsedničkim izborima, Jeljcin je odgovorio: „Naravno, Putin. On će biti Jeljcinov naslednik. On je demokrata i poznaje Zapad“.

Klinton je već tada uspeo da razgovara sa Putinom na samitu APEK-a u Ouklandu. Prema rečima američkog lidera, on je ostavio na njega utisak vrlo pametnog čoveka. Jeljcin je odgovorio da Putin ima „unutrašnju snagu“ i da će učiniti sve moguće, u okviru zakona, kako bi pobedio.

„I on će pobediti. Vi ćete sarađivati“, istakao je Jeljcin, obećavši da će on nastaviti politiku prethodnika za razvoj demokratije i ekonomije i proširiti kontakte Rusije.

„On ima energiju i um da uspe“, naveo je prvi predsednik.

Smena rukovodstva

Jeljcin je imenovao Putina za v. d. premijera 9. avgusta 1999. godine, nazvavši ga istog dana svojim naslednikom. Državna duma Rusije 16. avgusta je potvrdila Putina na mestu šefa Vlade.

Jeljcin je 31. decembra objavio da podnosi ostavku, nakon čega je Putin postao vršilac dužnosti predsednika. 26. marta Putin je pobedio na izborima u prvom krugu.

(Sputnjik)

KOMENTARI10 komentara

 1. Miroslav says:

  Prozapadni neoliberali u to vreme su usli u sve sisteme Rusije, opljackali i unistili zemlju. Jedina sluzba koju Zapad nije osvojio bio je KGB. Kada su u KGB-u videli da je zemlja gotova, izvukli su Putina i primorali Jeljcina da podnese ostavku i odrekne se vlasti u korist Putina, samo je ovo istina...

 2. M says:

  Ovo s KGB ima više logike od pijanog Jelcina!Taj nije čitao ni državne izvještaje,ni novine,a kamo li biografije kandidata?!!

  • PASTOR AETERNUS says:

   Jel vam poznato da je Jelcin za nagradu otišao kao predstavnik ruskog naroda u Jerusalim na proslavu 2 000 godina Hrišćanstva. Jubilej je organizovao tadašnji jerusalimski patrijarh Diodor a u ime srpskog naroda nije išao Sloba već Dodik. Veličanstvena proslava Jedinstvene Saborne Pravoslavne Crkve 07.01.2000. u Jerusalimu.Papa dobio slom živaca jer niko od Pravoslavnih nije hteo da dođe u Rim a niko ga nije zvao u Vitlejem i Jerusalim.

 3. Miraš says:

  Hm, ko je na koga tada naišao? Povodom: „Na kraju sam naišao na njega, to je Putin“, saopštio je Jeljcin Klintonu. Već sada je jasno da to nije baš tako, a vremenom još više će se pokazati koliko će Rusija promeniti kurs u odnosu na period vladavine Jeljcina. Ne može se potceniti ni značaj mišljenja ruskog naroda koji je brzo prepoznao promašaje reformi pod uticajem i diktatom Jeljcinovih zapadnih saveznika.

 4. raikkonen says:

  Ma kako da ne!!pijandura i predavnik jelcin , rado bi postavio cubajsa..kozireva..cernomirdina..i ostala bratja koji su unakazili rusiju..medjutim konsolidacija KGB-a koja je ispod zita vec spremala teren koji je znacio i likvidaciju samog jelcina izvrsila je takoreci nevidljivi prevrat i naterala jelcina da prihvati njihovog coveka jer bi u suprotnom cela svita a i njegova porodica bi bili skrceni za glavu..garantiral su mu da nece da ga diraju za sve sto je uradio protiv rusije a liberale su stavili u jedan opanak koje i dan danas drze na lanac. neki su otisli u ameriku drugi su kao neka frakcija(bezopasna)..a od ovih novih ponekog pojede mrak

 5. Deda Micko says:

  Ne bih rekao, pre ce biti da je izdajnik Jeljcin sa morbidnom familijom Klinton doveo Putina na vlast. Ideja da je jedini KGB ostao neinficiran Zapadom je prosto komicna. Pa, pola KGB-a radi za Amerikance, kao sto pola Cije radi za Ruse. Sve je to biznis, nista drugo.

 6. Pera says:

  Svako ima neku svoju istinu. Ne sumnjam da je jelcin tako razgovarao sa ovim americkim zombom, ali istina je drugacija. Jos u pocetku sam cuo da 150 lidera, tvrdih nacionalista je stvorilo tajnu grupu za spas Rusije.

  • Deda Micko says:

   To podseca na Lucicevih 300 zaverenika. Ne veruj u to.

 7. PRVA LINIJA says:

  CEV NAGAN-a NA CELU JELJCINA JE BILA DOVOLJAN MOTIV I RAZLOG DA ,,PRONADJE" PUTINA... SLEDECI POTEZ BI BIO PREMESTANJE CEVI NA POTILJAK...U STILU NKVD-a... CEKAJUCI NASEG PUTINA PRODJE MI MLADOST... IMA LI OVAJ NAROD SNAGE??? IMA LI OVAJ NAROD BUDUCNOST??? IMA LI MEDJU NAMA PUTINA ILI SMO ...

  • Deda Micko says:

   Imamo i mi Putina, on se zove Vucko i radi za iste gazde. Ah, istina boli.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *