ОБЈАВЉЕН ТРАМПОВ ПЛАН ЗА БЛИСКИ ИСТОК!

OBJAVLJEN TRAMPOV PLAN ZA BLISKI ISTOK!

28 januara 2020

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je svoj plan za Bliski Istok, za koji smatra da će rešiti konflikt između Izraela i Palestine na tom području.

Plan je objavljen nakon sastanka Trampa sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom i njegovim glavnim političkim rivalom Benijem Gancom.Pripadnici palestinskih vlasti nisu prisustvovali, s obzirom na to da je Palestina prekinula diplomatske odnose sa SAD pre dve godine kada je Tramp priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Tramp je istakao da novi plan predviđa ostanak Jerusalima kao glavnog grada Izraela. Međutim, Izrael će zamrznuti izgradnju novih objekata u Palestini na period od 4 godine, dok se pregovara o palestinskoj državnosti, navodi Sputnjik Internešnel.

Plan predviđa dve države – Palestinu kojoj će glavni grad biti Istočni Jerusalim i Izrael sa Jerusalimom kao glavnim gradom.

Tramp je najavio otvaranje američke ambasade u Istočnom Jerusalimu i dodao da Palestinci treba da budu zadovoljni jer ovo predstavlja istorijsku šansu za Palestinu da stekne državnost i scenario u kojem će se njihova teritorija duplirati.

On je podsetio da je uradio mnogo za jevrejsku državu, ali da je želeo da sporazum bude dobar i za Palestince.

Plan priznaje suverenitet Izraela nad velikim blokovima jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, čemu će se Palestinci zasigurno usprotiviti.

Palestinci su unapred odbacili plan, optuživši Trampa da je pristrasan u korist Izraela jer je prihvatio politiku podrške toj zemlji na njihov račun.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Pera says:

    Kad je neko skoro spomenuo da ce izrael zaratiti sa muslijama uz pomoc amerike, rekao sam da nema sanse da ce amerika ili bilo koja jevrejska kolonija u evropi ugroziti izrael. I tada i sada tvrdim da ce jevreji mnogo toga neprimetno uciniti da ne budu ugrozeni dok se konacno muslije ne sete ko ih vekovima vuce za nos.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *