ОБЈАВЉЕНА ЛИСТА НАЈЈАЧИХ ВОЈСКИ НА СВЕТУ: Србија најјача у региону

ОБЈАВЉЕНА ЛИСТА НАЈЈАЧИХ ВОЈСКИ НА СВЕТУ: Србија најјача у региону

12 августа 2023

(foto: mod.gov.rs)

На ранг листи најјачих националних оружаних снага, коју је објавила страница „Глобал фајерпауер“, Сједињене Државе заузимају прву позицију док је Србија лидер у региону и налази се на 58. месту.

На основу фактора као што су количина војне опреме и војника сваке земље, али и њихова финансијска ситуација, логистички капацитети и географски услови, између осталог, генерише се оцена „Пауер индекса“, при чему нижа оцена указује на снажнију војску, објашњава „Бизнис инсајдер“.Најјачу војску на свету имају Сједињене Америчке Државе, потом следи – са врло малом разликом – Русија, онда Кина, Индија, Уједињено Краљевство, Јужна Кореја, Пакистан, Јапан, Француска и Италија.

После свих улагања западних земаља у војску Украјине, она се на овом списку нашла на 15. месту.

Од земаља региона Србија на листи заузима најбољу, 58. позицију, док су иза ње, Хрватска на 69, Словенија је 86, Албанија је на 91 месту, Северна Македонија је 108, Црна Гора 128, а БиХ се налази на 133. позицији.

„САД су заузеле прво место јер показују најбоље бројке у кључним материјалним, финансијским и ресурсним категоријама“, саопштио је, „Глобал фајерпауер“.У саопштењу се истиче да је Америци, додељена оцена 0,0712 „Пауер индекс“.

Са 92 разарача, 11 носача авиона, 13.300 авиона и 983 борбена хеликоптера, према подацима из априла 2023. године, та земља се рангирала прва у многим подручјима, укључујући величину своје флоте авиона, броја ратних бродова и снаге своје транспортне флоте. Такође, САД има знатно највећи одбрамбени буџет од 761,7 милијарди долара, што је скоро троструко више од Кине, која је на другом месту са буџетом за одбрану од 230 милијарди долара, пише „Бизнис инсајдер“ за војску САД.

У прегледу за 2023. годину „Глобал фајерпауер“ је узимао у разматрање 145 светских сила.

KOMENTARI4 коментара

  1. Milutin says:

    Pojavom hipersoničnih raketa, nosači aviona su postali izuzetno ranjiva kategorija. Samim tim i broj aviona koje oni nose. A posebna stavka koju treba uzeti sa velikom rezervom je budžet. Bitna je efikasna upotreba raspoloživog budžeta. Na primer, Rusija je sa neuporedivo manjim budžetom podiže i kvalitativno i kvantitativno svoje vojne potencijale. U najvećem broju slučajeva iznad američkih. Za Kinu i Indiju važi isto. Korumpiranost Zapada, ne samo u vojnoj industriji koja uz to nije pod kontrolom države, je toliko ogromna da su im potrebni ovoliki budžetu za znatno manju uspešnost.

  2. umni 'rvat says:

    A normalno da ce sebe staviti na 1.mesto al to je subjektivna ocena a ne objektivna, reklo bi se-sukob interesa. Iugodine u godinu isto,ruska vojska na 2.mesto samo koju decimalu slabija,al kako da se nije pomerila za koju decimalu gore sa ovim hipersonicnim raketama nije mi bas jasno, u isto vreme vudimo da u Ukrajini to anericko oružje bas ništa ne radi ;-)))))))

  3. SiNiša says:

    И покојна ЈНА је била пета војска у Европи... А ова под НАТО командом можда јесте али да ли је Србска?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u