ОБЈАВЉЕНА ЛИСТА НАЈЈАЧИХ ВОЈСКИ НА СВЕТУ: Србија најјача у региону

OBJAVLJENA LISTA NAJJAČIH VOJSKI NA SVETU: Srbija najjača u regionu

12 avgusta 2023

(foto: mod.gov.rs)

Na rang listi najjačih nacionalnih oružanih snaga, koju je objavila stranica „Global fajerpauer“, Sjedinjene Države zauzimaju prvu poziciju dok je Srbija lider u regionu i nalazi se na 58. mestu.

Na osnovu faktora kao što su količina vojne opreme i vojnika svake zemlje, ali i njihova finansijska situacija, logistički kapaciteti i geografski uslovi, između ostalog, generiše se ocena „Pauer indeksa“, pri čemu niža ocena ukazuje na snažniju vojsku, objašnjava „Biznis insajder“.Najjaču vojsku na svetu imaju Sjedinjene Američke Države, potom sledi – sa vrlo malom razlikom – Rusija, onda Kina, Indija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Južna Koreja, Pakistan, Japan, Francuska i Italija.

Posle svih ulaganja zapadnih zemalja u vojsku Ukrajine, ona se na ovom spisku našla na 15. mestu.

Od zemalja regiona Srbija na listi zauzima najbolju, 58. poziciju, dok su iza nje, Hrvatska na 69, Slovenija je 86, Albanija je na 91 mestu, Severna Makedonija je 108, Crna Gora 128, a BiH se nalazi na 133. poziciji.

„SAD su zauzele prvo mesto jer pokazuju najbolje brojke u ključnim materijalnim, finansijskim i resursnim kategorijama“, saopštio je, „Global fajerpauer“.U saopštenju se ističe da je Americi, dodeljena ocena 0,0712 „Pauer indeks“.

Sa 92 razarača, 11 nosača aviona, 13.300 aviona i 983 borbena helikoptera, prema podacima iz aprila 2023. godine, ta zemlja se rangirala prva u mnogim područjima, uključujući veličinu svoje flote aviona, broja ratnih brodova i snage svoje transportne flote. Takođe, SAD ima znatno najveći odbrambeni budžet od 761,7 milijardi dolara, što je skoro trostruko više od Kine, koja je na drugom mestu sa budžetom za odbranu od 230 milijardi dolara, piše „Biznis insajder“ za vojsku SAD.

U pregledu za 2023. godinu „Global fajerpauer“ je uzimao u razmatranje 145 svetskih sila.

KOMENTARI4 komentara

 1. Milutin says:

  Pojavom hipersoničnih raketa, nosači aviona su postali izuzetno ranjiva kategorija. Samim tim i broj aviona koje oni nose. A posebna stavka koju treba uzeti sa velikom rezervom je budžet. Bitna je efikasna upotreba raspoloživog budžeta. Na primer, Rusija je sa neuporedivo manjim budžetom podiže i kvalitativno i kvantitativno svoje vojne potencijale. U najvećem broju slučajeva iznad američkih. Za Kinu i Indiju važi isto. Korumpiranost Zapada, ne samo u vojnoj industriji koja uz to nije pod kontrolom države, je toliko ogromna da su im potrebni ovoliki budžetu za znatno manju uspešnost.

 2. umni 'rvat says:

  A normalno da ce sebe staviti na 1.mesto al to je subjektivna ocena a ne objektivna, reklo bi se-sukob interesa. Iugodine u godinu isto,ruska vojska na 2.mesto samo koju decimalu slabija,al kako da se nije pomerila za koju decimalu gore sa ovim hipersonicnim raketama nije mi bas jasno, u isto vreme vudimo da u Ukrajini to anericko oružje bas ništa ne radi ;-)))))))

 3. SiNiša says:

  I pokojna JNA je bila peta vojska u Evropi... A ova pod NATO komandom možda jeste ali da li je Srbska?

 4. michael pan says:

  Da, tigar od papira.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *