ОБЈАВЉЕНА ЛИСТА НАЈУТИЦАЈНИЈИХ ПОЛИТИЧАРА У ЕВРОПИ: На списку и „Путинова банкарка“, прво место велико изненађење

OBJAVLJENA LISTA NAJUTICAJNIJIH POLITIČARA U EVROPI: Na spisku i „Putinova bankarka“, prvo mesto veliko iznenađenje

30 novembra 2023

UGLEDNI američki časopis Politiko objavio je listu nauticajnijih ljudi u Evropi. Ličnosti su podeljene u tri kategorije – sanjari, ometači i oni koji bi se mogli opisati kao i najveći „radnici“.

Kao osoba koja je opisana kao najuticajnija ove godine u Evropi naveden je lider opozicije u Poljskoj i najverovatnije novi premijer države Donald Tusk kojeg je magazin opisao kao „vetar promena“. Dve decenije dva čoveka vode bitku za dušu Poljske. U plavom uglu, boreći se za demokratsku i evropsku viziju države Donald Tusk, a sa druge strane u crvenom uglu lider stranke Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski. Tuskovo formiranje vlasti se slavi i u Briselu gde je omiljen još od perioda kada je bio predsednik Evropskog saveta, piše Politiko.



Kao „izvršilac broj 1“ na listi magazina Politiko našla se italijanska premijerka Đorđa Meloni. Melonijeva je krenula u sprovođenje ustavnih reformi koje bi značajno povećale ovlašćenja premijera. Još uvek ide ‘uz dlaku’ svojem desničarskom izbornom telu. Protiv je migracija, naredila je lokalnim vlastima da prestanu registrovati istopolne parove kao roditelje, surogat majčinstvo postalo je krivično delo, navodi Politiko. Pre vlasti, izgledala je kao jedna od prijateljica Vladimira Putina, ali nakon invazije na Ukrajinu strahovi Brisela i SAD nisu se ostvarili. Osudila je Putinovu invaziju na Ukrajinu, a zatim je otputovala u Kijev u znak solidarnosti, ističe se u analizi. Takođe, navodi se kako će predstojeća izborna godina biti ključna za Melonijevu.

Na ovoj listi, uz Melonijevu, našli su se, između ostalog, i Ursula fon der Lajen, Emanuel Makron, Redžep Tajip Erdogan, Marin le Pen i Kristin Lagard. U trećoj kategoriji tzv. „ometača“ našli su se brojni zvaničnici, ali prvo mesto zauzela je Elvira Nabiulina, predsednica Centralne banke Rusije i žena koja je opisana kao „Putinova bankarka“. Pored Nabiuline, na listi su se našli i Viktor Orban, Karles Pudždemon, kao i Analena Berbok.

Na kraju, kategoriju „sanjara“ predvodi ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski kojeg su uporedili sa Vinstonom Čerčilom i Nelsonom Mandelom.

KOMENTARI



3 komentara

  1. Miroslav says:

    Na kojoj listi će njihov naj-sanjar osvanuti kad ga unesrećena Ukrajinska sirotinja i razjarena vojska bude vijala po Kijevu?

  2. Kosovac says:

    Ovaj koji je sastavio i objavio ovu „listu najuticajnijih političara“, njega treba ubiti. I tako sprečiti ostale u budućnosti koji bi pokušali da opet vređaju inteligenciju normalnih ljudi. ……………Za ovakve objavljene gluposti, naša daljnja braća Nemci imaju izreku „Cvircen kurcen paradajz čorba za jeftine pare“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *