ОБЈАВЉЕНА ТАЈНА ДОКУМЕНТА: Kако је ЦИА „калила“ Милошевића

OBJAVLJENA TAJNA DOKUMENTA: Kako je CIA „kalila“ Miloševića

30 novembra 2017

„Nedeljnik“ je u novom broju objavio ekskluzivne izveštaje CIA o Slobodanu Miloševiću, koji prate njegovo političko delovanje tokom devedesetih godina. Dokumenti prikazuju kako je najmoćnija obaveštajna agencija na svetu menjala i cenzurisala sopstvene izveštaje o predsedniku Srbije i Jugoslavije tokom devedesetih godina, sakrivajući represije nad Srbima sa Kosova i praveći najvećeg američkog neprijatelja od nekada „ljubaznog i šarmantnog“ političara.

U jednom dokumentu, navodi se u „Nedeljniku“, postoji sledeća rečenica:

„U aprilu 1987. godine Milošević je privukao pažnju međunarodne javnosti svojim dramatičnim dolaskom na protest Srba sa Kosova, gde je inicirao raspaljivu kampanju da ‘ispravi greške’ zbog kojih su patili i zatražio brz napredak ka punoj demokratiji i tržišnoj ekonomiji.

Početak prepravki

– Dakle, drugi deo rečenice, onaj o „napretku ka punoj demokratiji i tržišnoj ekonomiji“ nije se nimalo slagao sa narativom o Miloševiću koji danas znamo. Kako političar koji se zalaže za takve ciljeve može da postane javni neprijatelj SAD? Očigledno je da ne može. I zato je CIA odlučila da prepravi taj deo rečenice. On je prvo modifikovan, a potom je i potpuno nestao – navodi dr Filip Kovačević, na čiji zahtev je CIA „deklasifikovala“ te dokumente.

Već u dokumentu iz 1995. godine rečenica je drugačija. Umesto: „Zahtevao je (Milošević) brz napredak ka punoj demokratiji i tržišnoj ekonomiji“, piše: „Postavio je zahteve za brz napredak ka punoj demokratiji i tržišnoj ekonomiji, prema izveštajima (cenzurisano) medija.“

Dakle, sada to više nije predstavljeno kao činjenica (kao što je bilo 1992. godine), već je „prema izveštajima medija“, navodi se u analizi koja je objavljena u „Nedeljniku“.

Izmena kosovske stvarnosti

U dokumentu iz 1998. godine sama rečenica je radikalno preformulisana.

„U aprilu 1987. godine Milošević je privukao pažnju međunarodne javnosti svojim dramatičnim dolaskom na protest Srba sa Kosova, gde je inicirao raspaljivu kampanju da ’ispravi greške‘ zbog kojih su, prema njegovim tvrdnjama, patili“, navodi se u izveštaju CIA.

– Ne samo da se ovde ne pominju demokratija i slobodno tržište, već se dovodi u pitanje i stradanje kosovskih Srba. Dok pisac izveštaja iz 1992. godine nije imao nikakve sumnje o tome (od izvora mnogo pouzdanijih nego što je to štampa), piscu izveštaja iz 1998. godine (koji je pisao 11 godina posle događaja), patnje više nisu bile iskrene, već samo „navodne“, prema Miloševićevim tvrdnjama. Kada to stavimo u politički kontekst i istaknemo da je upravo 1998. godine Amerika (kao lider NATO-a) udarala glazuru na plan za rat na Kosovu, razumljivo je zašto su stradanja kosovskih Srba od albanskih nacionalista sa Kosova tokom osamdesetih morala da budu izbrisana i predstavljena kao proizvod Miloševićeve mašte – navodi Filip Kovačević.

„Impresivan i dominantan“

U sekciji izveštaja koja se zove „Jedan na jedan“, koja se očigledno oslanjala na one koji su lično poznavali Miloševića, on se opisuje kao „impresivni govornik, samopouzdan, uvek dominantan u razgovorima oči u oči“. U DOC-1 dalje piše da ne samo da je „obično predusretljiv i opušten tokom sastanaka u njegovoj kancelariji“, već i da je „majstor za razmišljanje i donošenje odluka pod pritiskom“.

U dokumentima CIA koja „Nedeljnik“ objavljuje možete pročitati i kako su američki obaveštajci pisali o njegovom dolasku na vlast, o njegovoj ljubavi prema cigarama i viskiju, o njegovom odnosu sa Ćosićem, Šešeljem, Draškovićem i opozicijom, kako su na njega delovali odnosi sa SPC i SANU, o njegovom „raskalašnom“ sinu Marku…

(Vesti onlajn)

KOMENTARI5 komentara

 1. Trifun says:

  Pa i da nije bio njihov covjek direktno ako ti je Sef DB CIA covjek i Nacelnik Generalstaba CIA covjek, i ti to ne znas, onda ti je i Kontraobavjestajna sluzba pod neprijateljskom kontrolom. A to znaci da i ti radis za neprijatelje, jer samo sluzis kao paravan za njihovo djelovanje, a oni te guraju u sve vece probleme i uza zid, da moras da pravis katastrofalne greske...Drugo to da je donosio dobre odluke pod pritiskom je podvala! Kakve je on to dobre odluke pod pritiskom donio?? Uvodenje sankcija svom narodu u RS i bombardovanje zauzvrat laznih obecanja zapadnih hijena?? Ili izdaja Srba u Hrvatskoj? Ili odustajanje od borbe na KiM kad su zapadne hijene vec izgubile rat i krenule ocajnicki da se svete cinjenjem ratnih zlocina?? Nema nazad.

 2. opet ja says:

  Pa bankara doveli u Srbiju na vlast bankari sa Wall St. da rasturi SFRJ. U tome mu je pomagao Tuđman koga je spremila i dovela na vlast nemačka BND služba. Mislim, nije mogao sam da razbuca Jugu, bile su potrebne dve suprotstavljene težnje. Na kraju najveću lovu uzeše porodice Tuđman i Milošević sa svojim kriminalnim udruženjima, a posledice ćemo trpeti decenijama...smatrma ga za najvećeg izdajnika Srbije i Srba, a AV mu se ozbiljno približava...

 3. goran says:

  Raskalasni Marko, bahata Mira, a Sloba kao kucence, ispod kuhinjskog stola. Takav je vodio Srbiju. Ovi danasnji su jos gori, ali to Slobu ne moze da uzdigne i opravda, ne mesajmo to.

 4. hristina says:

  Oni koji su mislili da ce procitati, ispod ovakvog naslova, ono cemu su se nadali - razocarani su! Izvestaj CIA je oda o srpskom patrioti Slobodanu Milosevicu! PS: Neka si dobro, moj predsednice, gde god da si!!!

 5. Trifun says:

  Samo da se razumemo u vezi njega. Nije zasluzio da ga isporuce dzelatima, ali da je bio neki heroj i veliki drzavnik nije na zalost. Ako su sve te sluzbe i vojska bile pod kontrolom CIA i zapadnih agentura i on to nije znao, pa su mu te sluzbe servirale i savjetovale pogresno, to objasnjava mnogo stvari. Ali ako on to nije znao onda sumnjam u njegov intelekt za vodenje drzave. Istorija ce reci svoj sud svakako. Nema nazad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *