Objavljeno samo 1% Snoudenovog materijala

Objavljeno samo 1% Snoudenovog materijala

3 decembra 2013

Edvard SnoudenGlavni urednik britanskog lista „Gardijan“ Alan Rasbridžer rekao je danas da je taj dnevnik objavio samo jedan odsto materijala koji je dobio od odbeglog saradnika američke Nacionalne bezbednosne agencije Edvarda Snoudena.

Istovremeno, Rasbridžer je porekao da je list koji uređuje doveo u opasnost živote građana ili nacionalnu bezbednost, prenosi AP.

Rasbridžer, koga je danas ispitivao Odbor za unutrašnja pitanja britanskog parlamenta u okviru zasedanja posvećenog antiterorizmu, rekao je da je Snouden „Gardijanu“ odao oko 58.000 dokumenata, a da je taj list objavio „oko jedan odsto“ ukupnog materijala.

„Ne očekujem da ćemo objaviti neku veliku količinu informacija“, rekao je Rasbridžer.

„Gardijan“ je objavio niz priča baziranih na podacima koje je Snouden obelodanio o špijuniranju na Internetu i prisluškivanju telefonskih razgovora koje su sprovodile špijunske službe u SAD i Velikoj Britaniji.

Zvaničnici u vladi i obaveštajnim službama ocenili su da je objavljivanje tajnih podataka ugrozilo britansku bezbednost i pomoglo teroristima.

Nekoliko poslanika je izjavilo da bi „Gardijan“ trebalo krivično goniti zbog kršenja zakona o terorizmu.

Rasbridžer je ustao u odbranu uloge svog lista, rekavši da su tekstovi koje je objavio „Gardijan“ i drugi mediji pokrenuli debatu o razmerama obaveštajnih aktivnosti i ugrozili granice regulatornih zakona koje su postavljene pre Interneta.

“Gardijan“ je pravio veoma selektivne procene“ o tome šta će objaviti, rekao je Rasbridžer, porekavši da je obaveštajne agente doveo u opasnost i podsetivši da taj list nije objavio nijedno ime.

Britanska policija pokrenula je krivičnu istragu o objavljenim podacima nakon što je uhapsila partnera tadašnjeg novinara „Gardijana“ Glena Grinvalda na aerodromu „Hitrou“ u avgustu.

Policija nije otkrila ko je pod istragom i pod kakvim optužbama, a Rasbridžer je rekao da ne zna da li je „Gardijan“ podvrgnut istrazi, ali da smatra da neke aktivnosti imaju za cilj da zastraše taj list.

Prema njegovim rečima, „Gardijan“ je pod pritiskom vlasti na način kakav bi bio „nezamisliv“ u SAD, gde novinari mogu da se pozovu na Prvi amandman o zaštiti slobode govora.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *