OBMANA: Crni hleb ne postoji

OBMANA: Crni hleb ne postoji

15 jula 2013

crni hlebKako pišu Večernje novosti, brašno tipa 1100, od koga se isključivo pravi crni hleb, gotovo da se više ne melje. Većina pekara „izbegava“ da pravi ovakve vekne, jer zarada na njima je – minimalna.

Umesto crnog, pod nazivom „specijalne vrste“ potrošačima se nude hlebovi koji sadrže zrnevlje i razne dodatke i koštaju bar duplo više od najjeftinijeg belog hleba. Prodaju se kao zdraviji, a u osnovi često sadrže upravo belo brašno tip 500. Osim što ovo predstavlja svojevrsnu obmanu kupaca, u slučajevima kada su potrošači, na primer, dijabetičari, korišćenje ovakve namirnice može da stvori i zdravstvene probleme.

Brašno tip 1100 nastaje mlevenjem celog zrna pšenice i njega mogu da proizvedu svi mlinovi u Srbiji. Ali, među pekarima tražnje za ovim brašnom nema, kažu mlinari, iako je njegova proizvodnja najjednostavnija. I ovakvo brašno bi bilo najjeftinije.

“Gotovo svi mlinovi u Republici Srbiji imaju tehnološke linije i mogućnost za proizvodnju brašna T-1100”, rečeno je Novostima u Ministarstvu poljoprivrede.

“Prema podacima poljoprivredne inspekcije, danas se ovaj tip brašna malo proizvodi jer ne postoji tražnja za njim, osim u retkim slučajevima kada se to smatra ‘specijalnim porudžbinama’, ali se uglavnom koristi kao sirovina za proizvodnju smeša za specijalne vrste hleba. Ne treba zanemariti činjenicu da je cena ovog hleba bila niža od specijalnih vrsta i da su i sami proizvođači odustajali od proizvodnje ove vrste hleba zbog profita”, dodaju iz tog ministarstva.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *