ОБОЈЕНА РЕВОЛУЦИЈА СЕ ВРАЋА КУЋИ: Америка постаје „БАНАНА ДРЖАВА“

ОБОЈЕНА РЕВОЛУЦИЈА СЕ ВРАЋА КУЋИ: Америка постаје „БАНАНА ДРЖАВА“

6 новембра 2020

Америка, вишедеценијски „светски полицајац“ и „светионик демократије“ коју је извозила широм планете, после председничких избора 3. новембра ушла је у праву политичку драму. И то због – урушавања демократских темеља. За филозофа Мишу Ђурковића, Америка лагано клизи у стање „банана државе“.

„Радећи рад о такозваним обојеним револуцијама, као делу хибридног рата, анализирао сам како се цео систем подривања уставо-правних, политичких и демократских система свуда по свету, заправо, сада вратио кући – у Америку. И да тај систем, који је извозио револуције по свету, на сваки начин – прети демократији“, каже Ђурковић.Повратак обојене револуције кући – у Америку

Ради се, додаје он, о месијанско-револуционарној марксистичкој идеологији, суштински усмереној против демократије и воље грађана, која је усвојила лењинистичко становиште о партији као авангарди која зна више и боље од грађана.

„Ако имате такву убеђеност, говорим о целој структури која стоји иза Демократске странке сада, да је аберација која се догодила пре четири године са победом Трампа недопустива, јасно је да је све што је ове године рађено била припрема за изборе. Они су су спремни да иду на живот и смрт у смислу да не сме да се дозволи још четири године демократије. Ако неко мисли да они нису спремни да манипулишу гласовима како би спречили Трампову победу, он грдно греши. У том смислу, ако сте убеђени да браните истину, која се поклапа само са вашим финансијским и другим интересима, онда имате све могуће подстицаје да подријете демократију“, наглашава Ђурковић.

Демократија је, сматра наш саговорник, већ увелико подривена понашањем медија, поготово друштвених мрежа, које контролишу компаније које су главни спонзори покрета као што је „Блек лајвс метер“ и водеће структуре Демократске странке. То је довело до тога да председник САД буде цензурисан. Ради се о мекој, али веома бруталној цензури која се спроводи над истакнутим политичарима, али и над припадницима разних покрета који су подржавали Доналда Трампа.

„Врло је јасно да је сама идеја демократије код те елите, која, не само да контролише друштвене мреже, већ и Холивуд и све мејнстрим медије, води ка дубокој подели у америчком систему, где, с једне стране, постоји отуђена елита, а с друге стране такође имате један део елите, али много мањи, који је остракизован и велики део народа који полако почиње да увиђа да им неко систематски отима државу“, наводи Ђурковић.

Након избора остаје дубоки осећај поделе

Америка се, не први пут, налази пред институционалном кризом везаном за изборни процес. До сада, питање легитимитета председника никада није постављано, осим једном, 1860, што је резултирало грађанским ратом и губитком око 600.000 живота.

Како год да се америчка изборна драма оконча и ко год био победник, остаће дубоки осећај поделе и онај део који буде изгубио имаће озбиљне проблеме око питања легитимитета победника, каже Ђурковић.

„Ако погледате Демократску странку, њено понашање и њене медије у протекле четири године, они су све време инсистирали на томе да је Трамп нелегитиман председник. Дакле, они су већ направили модел у коме се човек који је четири године потпуно легитимно и легално владао, сматра узурпатором. Тако да је оно што је Демократска странка пре свега урадила дубоко подривање осећаја демократије и осећаја да се живи у земљи у којој, упркос поделама, људи на крају могу да се обједине око нечега“, објашњава он.

Уз осећај да живе у демократском друштву, наш саговорник изражава бојазан да Американци губе и осећај да, због урушавања судова, живе у друштву заснованом на владавини права, што по правилу води – борби на улици.

Последња изборна криза из 2000. ипак је решена на суду, а незадовољници су се, након извесног времена смирили. Не треба заборавити да је наредне године, у септембру, спољна претња довела до обнове консензуса око националног интереса.„Данас, посебно ако у наредних годину две дана не буде заједничког осећаја од спољне претње, врло лако можемо да дођемо у ситуацију када ће ова врста поделе остати трајна и када ћемо видети отварање дубоке бразде унутар америчког друштва која, дугорочно, може да води ка врло озбиљним проблемима, па и физичким сукобима“, сматра Ђурковић.

Процеси воде ка паду Америке као светске силе

Садашњи процес, према Ђурковићевим речима, клизи ка озбиљним унутрашњим поделама и зато што мањинске заједнице почињу да функционишу као независна друштва – афроамериканци и латиноамериканци граде посебан идентитет и мењају политичку картографију Америке.

„У Америци се отворио читав низ процеса који неумитно воде њеном паду у односу на глобалне мере. То је заиста Америка данас. Она је и даље најјача сила по читавом низу параметара, међутим, њена позиција у односу на оно што је била пре двадесет, двадесетпет година је неупоредива. Од историчара, који на овакве процесе гледају као на процесе дугог трајања, може се чути да су ово све индиције опадања империје, како је могло да се види, на пример, у касном Риму. Могуће је да смо заиста сведоци процеса у коме ће институције дугорочно губити легитимитет“, закључује Ђурковић.

(Спутњик)

KOMENTARI6 коментара

 1. M says:

  Lesi se vraća kući!U ovom slučaju to znači da Bajdenova nadnacionalna elita niti želi USA,niti želi demokraciju!Nego koloniju pod diktaturom-strahovladom!Tako za cijeli svijet!To je njihov konačni cilj!Destabilizacija-kaos je samo jedan od puteva do tog cilja!Da oni kasnije uvedu svoj red,robovlasnički!Milom,uz odobravanje masa,ili silom!Njima svejedno!

 2. milorad3 says:

  to što će oni da postanu banana država je njihova sopstvena krivica narod ćuti a mogu da se udruže još uvek.Medjutim "neko" kanališe taj osećaj zajedništva na dobrotvorne priče tipa"nahranimo gladne mace" itd,a taj "neko" takodje BRUTALNO pikira na sve one gradjane koji su počeli da se ozbiljno POLITIČKI "zamajavaju" .Jedina dobra strana tog procesa je što iz domena SF "teorija zavere" počinje da bude vidljiva REALNA ZAVERA ,ozbiljne represivne mašinerije čiji se oklop pojavio ispod farbe "izuzetnog društva"."Demokrate" i oni koji stoje iza njih su sada načisto da ta fasada više neće moći da se održi i krenuće nasilno da "uvode red".To podrazumeva i "spoljnog neprijatelja" radi "okupljanja nacije" protiv "strane pretnje".Taj korak je u stvari i najopasniji korak koji će preduzeti, jer u sebi krije gomilu neporedvidljivih ishoda ,kako na domaćem terenu,tako i na inostranom terenu i ZATO ako želimo da izbegnemo direktnu opasnost po NAS i SVE OSTALE koji NISU američki gradjani, bajden ne sme da se dokopa vlasti DANAS.Bajden je bolestan senilan i zao pokvarenjak iz pozadine ove pokvarene igre otimanja države od američkih gradjana, PRVOBORAC koji će da padne pred samu crtu finiša,samo njegova demisija može da spreči pad amerike u totalitarni vojni haos koji je usput naoružan do zuba i spreman i vojno rasporedjen za TRENUTAN napad na "spoljne neprijatelje".To znači ograničeni NUKLEARNI RAT u NAJBOLJM SLUČAJU a otali scenariji su realno KRAJ CIVILIZACIJE.Svetska zajednica NE SME da dopusti produženu političku krizu u USA jer to je bezbednosna pretnja prvog ranga.Sad će da počne STVARNO mešanje u američke izbore jer druge NEMA, a pošto je bajden trkačko grlo duboke države koja stoji iza velikog broja ratova koje je pokrenula ta grupa oni više ne smeju da ostanu tu gde jesu , a mnogi pioni u toj igri će da popiju ledinu.Ova kriza u USA će uskoro postati pravi otvoreni sukob SVUDA po svetu jer ovo nisu samo američki izbori više.

 3. Косовац says:

  Добро је написао филозоф Миша Ђурковић. Да Америком ровари Демократска странка и медијуми, и да се Обојена Револуција вратила кући. (мада Обојена Револуција има још једну кућу, а она је Вавилонска кула која се налази у Бриселу – ЕУ). Добро је написао и колега „M“, да Бајденова Наднационална елита нити жели УСА нити жели демократију. И да своје планове спроводе или милом, или силом. ……………Али ја им обојици замерам што то нису конкретизовали, него су све то нама испричали завијено у обланде. Ево ја ћу то да конкретизујем, у једној реченици: Све то што се ради у Америци, то раде Сорошоиди. Раде Сорошоиди, иако их у Америци има највише 15%. Они нису бројни, али они су веома јаки. Држе у својим рукама све новчане токове, и све медијуме. Само им фали да освоје власт, па да располажу и све заокруже милицијом и армијом, односно да реализују у стварности своју силу. Што сада и чине, освајајући председнички трон врховног команданта код кога се налази црвено дугме. ……………Користећи медијуме, сорошоиди лако одају утисак да их у Америци има 90%. Па онда овако бројећи гласове (као на пијаци или кладионици), конкретизују своје бројно стање као 50% од читаве популације. Чорба је скувана. Има довољно корисних идиота који ће да се изборе за интересе сорошоида, ако треба и помоћу грађанског рата. Како каже Миша Ђурковић, преко Обојене Револуције. Сорошоиди нису луди да Обојену врате кући (у обећану земљу), они они су у овом случају Обојену вратили у Америку.

 4. padre says:

  Otkud mu samo pade na pamet ono "mesijanska marksistićka ideologija", niti je mesijanska,niti ovi imaju bilo kakve veze sa marksizmom!Ali lepo se čuje, još da je ubacio neku modernu floskulu, kao fašistićka. anti-semitistićka, još bi se lepše čulo!Amerika i marksizam, bože mili!

  • Косовац says:

   @ padre, …..Не треба толико да се штрецаш, израз „месијанска марксистичка идеологија“ је употребљен на правом месту. Ови сорошоиди у Америци су пљунути комунисти, бар њихови усавршени наследници. Не само због својег тоталитаризма, они су савршенији слаткоречиви лажови од комуниста. Свако ко пажљиво посматра сорошоиде, не може одолети а да их не упореди са комунистима и марксизмом. Још оно балављење о људским правима и „равноправности“ жена. Ево ти једног примера: Британски министар спољних послова је уврстио Европску Унију у земље типа Савеза Совјетских Социјалистичких Република. Параметре који воде том његовом закључку имамо и ми обични пажљиви посматрачи сорошоидних система.

 5. petrovgrad says:

  Ameri su do zoba naoružani i to u domaćaj radinosti onako lično i porodično. Kad počnu da se tuku Bosna 90-tih za njih će biti oaza mira. Na dnevnom nivou ima da stradaju, kao u BiH na godišnjem tokom rata. Mogu da zamislim Čikago i ulične straže, straže po četvrtima i sl. barikade i sve što ide uz to.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u